Az oldalastól sokan tartanak, pedig az egyik legfinomabb húsféle. Kellően csontos és zsíros ahhoz, hogy kiváló, omlós sült készülhessen belőle, olyan, amelyikből kicsusszan a hús. Csak tudni kell a mikéntjét, amit mi most el is árulunk...
Húsimádók tudják, hogy a csontos részek a legfinomabbak, és nem kell megijedni egy kis zsírtól sem, mert egyrészt ez teszi szaftossá a húst, másrészt a java része kisül belőle, aminek persze nem kell kárbavesznie: kitunkolható, felhasználható a körethez is, ha például ezen pároljuk a káposztát vagy pirítjuk a krumplit… De ne szaladjunk ennyire előre!
Oldalasból érdemes olyat választani, ami egyenletes vastagságú, hogy egyformán süljön. Mindenképpen daraboljuk fel egycsontos vagy kétcsontos darabokra, vagyis mindegyik húsdarabban legyen egy vagy két csont. Az oldalas nagyon jól pácolható, használhatunk mustáros vagy sörös pácot, akár az amerikai nyomokon haladva BBQ-szósszal is megkenhetjük sütés előtt, de a legfinomabb talán mégis az egyszerű fokhagymás sült oldalas.
A sütési hőfokról és időről mindenkinek megvan a maga teóriája, még a nagyok is másképp csinálják. Míg Jamie Oliver 4 órán át süti 135 fokon, addig nekünk Nigella 200 fokos változata jött be, bár igaz, hogy tőle eltérően nem 1 órán át sütjük, hanem kicsit tovább, és utána még egy kicsit rá is pirítunk…
Mivel mégiscsak zsírosabb húsról van szó, érdemes olyan köretet készíteni hozzá, ami egy kissé savanykás, esetleg ecetes, hogy a gyomrunknak könnyebb dolga legyen. Párolt káposzta, savanyú káposzta is tökéletes, mi most hagymás-ecetes krumplisalátát készítettünk hozzá.
Sült oldalas hagymás-ecetes krumplisalátával
Hozzávalók:
A burgonyasalátához:
Elkészítés: Az oldalast megmossuk, és felvágjuk kisebb darabokra. Egy tepsibe tesszük. Sózzuk, borsozzuk, ízesítjük zúzott fokhagymával, jól összeforgatjuk, hogy minden darabra jusson. Öntünk rá 3 evőkanál olajat.
Alufóliával lefedjük, majd 200 fokon 70-80 perc alatt puhára pároljuk.
Ha megpuhult, levesszük a fóliát, és 10 perc alatt szépen megpirítjuk.
Amíg megsül az oldalas, elkészítjük a krumplisalátát: a burgonyát sós vízben héjastól megfőzzük, lehűtjük, meghámozzuk, felkarikázzuk kb. 1/2 cm-es karikákra. A lila hagymát is meghámozzuk, felkarikázzuk.
Egy tálba rétegezve lerakjuk a burgonyát és a felkarikázott hagymát, a rétegek között borsot őrölünk rá. Ha minden elfogyott, a vízből, a cukorból és az ecetből salátalevet készítünk, és ráöntjük a burgonyára. Lefedve lehűtjük. Minél többet áll, annál jobban összeérik.
Az omlósra sült oldalast az ecetes-hagymás krumplisalátával tálaljuk.