Írd be, mit keresel:

Napfény üvegbe zárva: narancslekvár házilag

A narancslekvár az angolok kedvence, gyönyörű, napfényt idéző színe is jólesik téli reggeleken, nem csak édes-kesernyés íze. Pirítósra, kalácsra kenve ideális napindító, főleg, ha mi magunk készítjük, és tudjuk, hogy mi van benne.

Cookta - 2016.11.19.
Napfény üvegbe zárva: narancslekvár házilag

Befőzni télen is lehet, bizonyság erre a narancslekvár: nemcsak a lekvárfőzés tevékenységével, de színével, illatával és lédús húsba zárt napfénnyel is nyarat hoz a konyhába. A narancslekvár türelmes és pepecselős konyhatündéreknek való, nem az a gyorsan összedobható finomság, viszont meghálálja a ráfordított időt és energiát, és még gasztroajándéknak is tökéletes, ha kicsit feldíszítjük az üvegeket.

Ha tehetjük, kezeletlen vagy bio narancsot válasszunk, ha erre nincs módunk, akkor áztassuk be a narancsokat jó meleg vízbe fél órára, majd dörzsis szivaccsal folyó víz alatt alaposan sikáljuk meg. A lekvárba kerül a narancs héjából is, ezért fontos ez az alapos előkészület.

A narancslekvárt készíthetjük édesebbre vagy kesernyésebbre, nagyon keserűre azért nem érdemes. A keserű anyag a fehér hártyákban és héjban van, így a narancslekvár főzésekor a gyümölcs előkészítése a legnagyobb kihívás. A sárga héjat érdemes zöldséghámozóval levágni, ezzel a módszerrel jut a legkevesebb fehér rész majd a lekvárba. Ezután éles késsel vágjuk le a fehér részt is, hogy csak a gyümölcshús maradjon. Ha szeretjük kesernyésebben, akkor ezután felkockázhatjuk, felszeletelhetjük, de ha nem, akkor filézzük ki a narancsot. Ha nem szeretnénk ennyit pepecselni, akkor csak a levét és a lehámozott héját használjuk a narancsnak.

A narancslekvár jól ízesíthető, illik hozzá a vanília, a fahéj, a szegfűszeg, a csillagánizs, a gyömbér, de megbolondíthatjuk egy kis vodkával vagy Camparival, Aperollal.

Narancslekvár

Hozzávalók:

  • 2 kg narancs
  • 1 db citrom
  • 1,2 kg befőzőcukor
  • 2 szem csillagánizs
  • 3-4 szem szegfűszeg

Elkészítés: A narancsot és a citromot alaposan megmossuk, majd egy zöldséghámozóval vékonyan levágjuk a héjakat úgy, hogy minél kevesebb fehér rész jöjjön le. Vékonyan felcsíkozzuk a héjakat egy éles késsel, lábasba tesszük, felöntjük 3 dl vízzel, hozzáadunk 30 dkg cukrot, és feltesszük főni. Ha felforrt, takarékra vesszük, és 25 percig gyöngyöztetve főzzük.

Közben a narancsról levágjuk a fehér héjat, kifilézzük, felfogjuk a levét is, és a gyümölcshúst hozzáadjuk a cukros héjhoz. A maradék cukrot és a fűszereket is hozzáadjuk, és időnként megkeverve kb. 1 órát főzzük.

Közben kisebb üvegeket kimosunk, sütőlemezre tesszük a tetejükkel együtt, és 80 fokos sütőbe toljuk kb. 20 percre. Az így csírátlanított üvegekbe töltjük a lekvárt, lezárjuk, betesszük a sütőbe, amit 5 perc után elzárunk. Itt hagyjuk kihűlni a lekvárokat.

Megnézem >>

Megnézem >>
Forrás:
Alexandra.hu

Ez is érdekelhet: Gasztroajándékok – minden alkalomra

Az utóbbi években minket is elértek a gasztronómiai forradalom méltán legszerethetőbb vívmányai, a „homemade”, azaz otthon készített ehető-iható meglepetések. Legyen szó karácsonyról vagy születésnapról, ballagásról, kerti partiról vagy halloweenról, ajándékot adni és kapni egyaránt öröm. És hogy mi minden kerülhet ki a kamrából?

Erre nyújt választ ez a könyv édes és sós finomságok kimeríthetetlen tárházát felsorakoztatva az olvasó előtt. Sőt: nemcsak főzésre és sütésre invitál, hanem megmutatja azt is, hogy miképp bújtatható egyedi köntösbe az elkészült gasztroajándék. Adjunk a kiválasztott recepthez egy csipetnyi szeretetet, és a hatás garantáltan nem marad el!

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.