Nálunk a legnagyobb bók az, hogy „anya, ez olyan finom, mint a bolti”. Modern kori gyerekek.
Bár emlékszem, mikor a gimiből kiszabadulva Angliába költöztem egy időre, a fogadó családnál kétpofára nyomtam be a nálunk akkor még borsos áron kapható szeletelt toastkenyeret. Ők meg csak néztek, hogy pedig direkt miattam szereztek be kovászos fehér kenyeret, de hát nekem az volt a megszokott, az unalmas.
Így vannak a gyerekeim a bolti felfújt, adalékanyagokkal teletömött péksütikkel. Én meg akkor sem vagyok hajlandó (na jó, néha egyet-egyet) nagy mennyiségben ott vásárolni, inkább fordítok rá egy kis időt.
A mostani recept egy folyamat eredménye, próbálkoztam a t betűs multi sajtos stangliját utánozni, és ez lett a legjobb. Zolika szerint ha legközelebb nassolni akarnak vásárlás közben, ebből vigyünk magunkkal… Aha, érdekes lenne elmagyarázni a biztonsági őrnek… 🙂
Sajtos stangli
Hozzávalók 8 db-hoz:
Elkészítés: A meglangyosított tejben elkeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt. Felfuttatjuk.
A lisztet egy tálba szórjuk, megsózzuk, a közepébe öntjük a felolvasztott, de nem forró vajat, majd az élesztős keveréket és még 1,5 dl vizet. Összedolgozzuk, kidagasztjuk. Nedves konyharuhával letakarva langyos helyen duplájára kelesztjük.
8 részre osztjuk (én le szoktam mérni), kis gombócokat formázunk belőle, pár percig hagyjuk pihenni. Oválisra nyújtjuk, kb. 20×15 cm-re, feltekerjük, egymástól nagyobb távolságra egy tepsire ültetjük. Ismét duplájára kelesztjük, a sütőt 200 fokra előmelegítjük.
A sajtot a reszelő nagyobb lyukú felén lereszeljük, elosztjuk a kifliken, a tepsit betoljuk a sütőbe, és készre sütjük kb. 20–30 perc alatt.