Írd be, mit keresel:

Flódni, a világbajnok ünnepi sütemény

A flódni a bőség süteménye, minden rétege szimbolikus jelentésű és kapcsolódik az ünnephez. Elkészítése nem bonyolult, de pepecselős és időigényes, ám egyszer egy évben mindenképpen érdemes elkészíteni.

Cookta - 2016.11.23.
Flódni, a világbajnok ünnepi sütemény

Eredetileg hanuka ünnepére sütötték ezt a zsidó gyökerekkel bíró süteményt, de annyira tökéletes, gazdag és ünnepi, hogy mára már szinte karácsonyi süteménynek is számít, a bejgli, a zserbó és a gyümölcskenyér mellett. A flódninak rengeteg változata ismert – a tésztától a rétegeken és belevalókon át.

A flódni tésztájába hagyományosan nem kell se sütőpor, se élesztő, egy omlós, zsíros tészta, amihez kóser libazsírt használtak, de készíthető természetesen vajjal vagy más zsiradékkal ha nem követjük a zsidó vallás diktálta szabályokat, ahogy rakhatunk a tésztába egy kis élesztőt is, mint a zserbónál. 

A klasszikus rétegek a mák, a dió, az alma és a szilvalekvár, de bármelyik elhagyható, illetve találkozhatunk olyan változattal is, amelynél az egyik réteget túrós töltelék helyettesíti. Érdemes megemlíteni, hogy a dió és a mák a bőséget és gazdagságot szimbolizálja a néphagyomány szerint, ezért is kapnak olyan hangsúlyos szerepet az év végi desszertjeinkben, ezzel mintegy becsalogatva a gazdagságot és a bő termést az elkövetkezendő évre. Az alma az egészséget jelzi, a bor pedig réges-régi gondűző, ezért kell helyett kapnia ebben a nagyon ünnepi süteményben.

A képen látható flódniba szilvalekvár helyett baracklekvár került, az alma pedig elmaradt, de ha valaki nekiáll, nem érdemes kihagynia belőle, mert úgy az igazi!

Flódni

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 35 dkg finomliszt
  • 20 dkg rétesliszt
  • 20 dkg vaj vagy libazsír
  • 3 tojássárgája
  • 10 dkg porcukor
  • 3-4 evőkanál tejföl
  • A lekenéshez:
  • 1 tojás

A diós töltelékhez:

  • 20 dkg darált dió
  • 1,5 dl tej
  • 12 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1/2 citrom reszelt héja
  • 1 marék mazsola

A mákos töltelékhez:

  • 20 dkg darált mák
  • 2 dl tej
  • 12 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1/2 citrom reszelt héja
  • 1 marék mazsola

Az almás töltelékhez:

  • 1 kg alma
  • 1,5 dl fehérbor
  • porcukor ízlés szerint
  • édes kekszmorzsa

Valamint:

  • szilvalekvár vagy baracklekvár

Elkészítés: Elsőként elkészítjük a töltelékeket. Az almát meghámozzuk, kicsumázzuk, lereszeljük, és a fehérborral lassú tűzön megpároljuk, időnként megkeverve. Amikor elfőtte a levét, ízlés szerint és az alma édességétől függően porcukorral ízesítjük, elkeverjük, ha nagyon leveses, akkor egy kis darált kekszmorzsát adunk hozzá, hűlni hagyjuk.

Közben a diós és a mákos töltelékhez a tejet két külön edényben felmelegítjük, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat, a mazsolát, valamint a darált mákot és a darált diót, elkeverjük. Nem baj, ha egy kicsit hígnak tűnik, hűlés közben még sűrűsödik.

A tésztához a lisztet és a réteslisztet egy keverőtálban összekeverjük, hozzáadjuk a porcukrot és a tojássárgákat, majd a lágy zsírt vagy vajat is, és elkezdjük összedolgozni, közben annyi tejfölt adunk hozzá, hogy jól gyúrható, fényes tésztát kapjunk. 5 egyforma darabra osztjuk, félretesszük.

Sütőpapírból két akkora lapot vágunk, mint a tepsink. Az egyiken kinyújtunk egy darab tésztát úgy, hogy a szélekig érjen, megszurkáljuk villával, majd a tepsi aljába tesszük. Elosztjuk rajta egyenletesen a diós tölteléket.

A másik sütőpapír lesz a továbbiakban a „nyújtódeszkánk” és a mércénk. Kinyújtjuk rajta a következő tésztát, ráborítjuk a diós töltelékre, majd óvatosan lehúzzuk róla a sütőpapírt. Megszurkáljuk villával, és egyenletesen elsimítjuk rajta az almás tölteléket.

A sütőpapíron kinyújtjuk a harmadik tésztát, ráborítjuk az almás töltelékre, majd lehúzzuk róla a papírt, megszurkáljuk óvatosan villával. Erre kerül a mákos töltelék, majd a negyedik kinyújtott tészta, amit egyenletesen megkenünk lekvárral, majd az utolsó kinyújtott tésztával befedjük. Megszurkáljuk villával, lekenjük felvert tojással. 

190 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és legkeverés mellett kb. 55–60 percig sütjük. Ha megsült, kivesszük, megszórjuk porcukorral, és türelmesen megvárjuk, hogy kihűljön, mert szépen csak hidegen szeletelhető.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.