Olyan, mint egy sűrű, tartalmas leves vagy egy hígabb főzelék, fűszeres, tartalmas, de nem nehéz, melengető és kiadós, egészséges és őrülten finom, mi nem tudunk betelni vele!
A dahl vagy daal lényege, hogy hüvelyesekből készül, nincs benne rántás, hiszen a lencsefélék, babok, borsók – minden dahl legfőbb alapanyagai – maguktól besűrűsödnek. Indiában alapfogás a hagymás alappal és sokféle fűszerrel főzött sűrű ragu, amit éppen úgy fogyasztanak rizskörettel és lepénykenyérrel is. Ebben a fogásban nincs hús sosem, a hüvelyesek elég gazdagok fehérjében.
Zöldségfélék viszont kerülhetnek bele: paradicsom, répa, zeller tökéletes vele, de mehet bele krumpli és édesburgonya is, lazíthatjuk cukkinivel, tökkel, sütőtökkel, a lényeg, hogy a végén egy hígabb főzelék vagy sűrűbb leves állagát kapjuk.
A dahl szinte mindig vegetáriánus, olcsó és laktató, egyszerű, igazán egészséges és melegítő fogás a fűszereknek köszönhetően, ráadásul tökéletes fehérje-, rost- és szénhidrátbevitelt biztosít a szervezet számára.
Készíthetjük vörös lencsével, sárgaborsóval, felesborsóval, apróbb szemű babbal vagy lencsével, akár csicseriborsóval – mind gazdag rostban és ásványi anyagokban, fehérjében, mindegyik nagyon kiadós, elképesztően jól felveszik a sokféle fűszer aromaanyagát.
Egy szuperfinom vörös lencsés dahl következik, gyors, egyszerű és mennyei. Vegán, de húsevők sem fognak csalódni: annyira fűszeres és tartalmas, hogy mindenkinek érdemes kipróbálni!
Vörös lencsés indiai dahl
Hozzávalók:
A tálaláshoz:
Elkésztés: A vörös lencsét leöblítjük, a vöröshagymát apróra kockázzuk, a fokhagymát finomra vágjuk. Az olajon megfuttatjuk a hagymát, hozzáadjuk a fokhagymát és a fűszereket, 2-3 perig kevergetve pirítjuk, majd hozzáadjuk a leöblített lencsét, átforgatjuk, hozzáadjuk a konzervparadicsomot és a zöldségalaplét, ha felforrt, visszavesszük a hőfokot, és gyenge tűzön 15-20 percig főzzük.
Ha minden igaz, sűrű, leveses főzeléket kapunk, amit selymesíthetünk egy kis tejszínnel vagy kókusztejjel, de így is nagyon finom. Friss korianderrel vagy petrezselyemmel megszórva azonnal tálalhatjuk, párolt rizskörettel vagy frissen sült naan kenyérrel, pitával, pirított tortillával is finom – a laposkenyér mindenhol népszerű! Egy kis citromlével megcsepegtetve még finomabb, de aki szereti a csípőset, kis csilit is tehet bele tálaláskor!