Írd be, mit keresel:

Dahl, egy fűszeres és kiadós fogás, amit érdemes megtanulni

Olyan, mint egy sűrű, tartalmas leves vagy egy hígabb főzelék, fűszeres, tartalmas, de nem nehéz, melengető és kiadós, egészséges és őrülten finom, mi nem tudunk betelni vele!

Cookta - 2016.11.26.
Dahl, egy fűszeres és kiadós fogás, amit érdemes megtanulni

A dahl vagy daal lényege, hogy hüvelyesekből készül, nincs benne rántás, hiszen a lencsefélék, babok, borsók – minden dahl legfőbb alapanyagai – maguktól besűrűsödnek. Indiában alapfogás a hagymás alappal és sokféle fűszerrel főzött sűrű ragu, amit éppen úgy fogyasztanak rizskörettel és lepénykenyérrel is. Ebben a fogásban nincs hús sosem, a hüvelyesek elég gazdagok fehérjében.

Zöldségfélék viszont kerülhetnek bele: paradicsom, répa, zeller tökéletes vele, de mehet bele krumpli és édesburgonya is, lazíthatjuk cukkinivel, tökkel, sütőtökkel, a lényeg, hogy a végén egy hígabb főzelék vagy sűrűbb leves állagát kapjuk.

A dahl szinte mindig vegetáriánus, olcsó és laktató, egyszerű, igazán egészséges és melegítő fogás a fűszereknek köszönhetően, ráadásul tökéletes fehérje-, rost- és szénhidrátbevitelt biztosít a szervezet számára.

Készíthetjük vörös lencsével, sárgaborsóval, felesborsóval, apróbb szemű babbal vagy lencsével, akár csicseriborsóval – mind gazdag rostban és ásványi anyagokban, fehérjében, mindegyik nagyon kiadós, elképesztően jól felveszik a sokféle fűszer aromaanyagát. 

Egy szuperfinom vörös lencsés dahl következik, gyors, egyszerű és mennyei. Vegán, de húsevők sem fognak csalódni: annyira fűszeres és tartalmas, hogy mindenkinek érdemes kipróbálni!

Vörös lencsés indiai dahl

Hozzávalók:

  • 25 dkg vörös lencse
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 evőkanál vaj (vagy 2 evőkanál ghi – tisztított vaj)
  • 1 evőkanál curry
  • 1 teáskanál kurkuma
  • 1 kávéskanál őrölt pirospaprika
  • 1 kávéskanál őrölt római kömény
  • 7 dl zöldségalaplé
  • 2 dl konzervparadicsom
  • só, bors

A tálaláshoz: 

  • pár szál koriander vagy petrezselyem felaprítva
  • 1-2 friss csilipaprika ízlés szerint

Elkésztés: A vörös lencsét leöblítjük, a vöröshagymát apróra kockázzuk, a fokhagymát finomra vágjuk. Az olajon megfuttatjuk a hagymát, hozzáadjuk a fokhagymát és a fűszereket, 2-3 perig kevergetve pirítjuk, majd hozzáadjuk a leöblített lencsét, átforgatjuk, hozzáadjuk a konzervparadicsomot és a zöldségalaplét, ha felforrt, visszavesszük a hőfokot, és gyenge tűzön 15-20 percig főzzük.

Ha minden igaz, sűrű, leveses főzeléket kapunk, amit selymesíthetünk egy kis tejszínnel vagy kókusztejjel, de így is nagyon finom. Friss korianderrel vagy petrezselyemmel megszórva azonnal tálalhatjuk, párolt rizskörettel vagy frissen sült naan kenyérrel, pitával, pirított tortillával is finom – a laposkenyér mindenhol népszerű! Egy kis citromlével megcsepegtetve még finomabb, de aki szereti a csípőset, kis csilit is tehet bele tálaláskor!

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.