A karácsonyt megelőző adventi hétvégéken az egyik legjobb családi program a közös készülődés, sütikészítés. Ha valaki nem szeretne gyúrni, keleszteni, nyújtani, sütni, nyugodtan használhat kész kekszet, de házi mézeskaláccsal még finomabb. Cuki és mosolyfakasztó, elronthatatlan és finom, a készítése pedig jó móka.
A téli délutánok sötétje korán bezavar minket a szabadból: 4-kor már nem nagyon lehet jó szívvel megmaradni a játszótéren, parkban, a zárt falak között nehezebb kitölteni az időt úgy, hogy mindig kreatív programot találjunk a gyerekekkel. A karácsonyi készülődés azért tartogat némi lehetőséget, nem is keveset: süthetünk mézeskalácsot vagy vaníliás kiflit, egyik sem túl bonyolult, így bevonhatjuk a gyerekeket is, de készíthetünk vicces olvadós hóemberrel díszített kekszet.
Havat még idén nem sokat láttunk, de télcsalogató és mosolyfakasztó finomságnak tökéletes ez a mókás süti, amivel kellemesen eltölthetünk néhány sötét téli délutánt együtt a konyhában. Ajándéknak Mikulásra és karácsonyra is remek a gyerekektől, de egy téli partira is cuki desszert.
Ha van kedvünk, akkor alapnak süthetünk mézeskalácsot, de bármilyen ropogós vagy omlós keksz tökéletes. Ezenkívül pillecukor – más néven mályvacukor –, némi porcukor, citromlé kell hozzá az olvadó havas mázhoz, a díszítéshez pedig cukorkonfetti vagy apró színes cukorka, valamint fekete és narancssárga tubusos cukordekor.
A kekszet kirakjuk az asztalra vagy munkafelületre. Egy citrom levét kifacsarjuk, összekeverjük annyi porcukorral, hogy krémes, sűrű, de még folyékony masszát kapjunk. 1-1 kanállal teszünk belőle mindegyik kekszre, kicsit elegyengetjük egy kanállal, majd mindegyikre teszünk 1-1 pillecukrot, kicsit pihentetjük, hogy a cukormáz dermedjen, majd az apró színes cukorkából kirakjuk az olvadó kabátka gombjait, a tubusos dekorcukorral szemet, répaorrot, szájat és lábat, esetleg csokornyakkendőt rajzolunk.
Ez is érdekelhet: Gasztroajándékok – minden alkalomra
Az utóbbi években minket is elértek a gasztronómiai forradalom méltán legszerethetőbb vívmányai, a „homemade”, azaz otthon készített ehető-iható meglepetések. Legyen szó karácsonyról vagy születésnapról, ballagásról, kerti partiról vagy halloweenról, ajándékot adni és kapni egyaránt öröm. És hogy mi minden kerülhet ki a kamrából?
Erre nyújt választ ez a könyv édes és sós finomságok kimeríthetetlen tárházát felsorakoztatva az olvasó előtt. Sőt: nemcsak főzésre és sütésre invitál, hanem megmutatja azt is, hogy miképp bújtatható egyedi köntösbe az elkészült gasztroajándék. Adjunk a kiválasztott recepthez egy csipetnyi szeretetet, és a hatás garantáltan nem marad el!