Írd be, mit keresel:

Igazán omlós linzer, aprósüteménynek

A linzer az egyik legfinomabb alaptészta, amit sokféle módon felhasználhatunk. Omlós aprósütemény, isler, linzerkosárka és akár pitetorta is süthető belőle, nem bonyolult az elkészítése, de csak akkor jó, ha igazán omlós, porhanyós.

Cookta - 2016.11.28.
Igazán omlós linzer, aprósüteménynek

A tökéletes linzertészta titka az alapanyagok arányában és a gyors kezekben rejlik. A liszt-zsiradék-cukor 3:2:1 arányban a legmegfelelőbb, amit kiegészíthet tojássárgája, illetve fűszerek. A mi esetünkben a liszt egy részét darált dió helyettesíti, ami zsírtartalmának és textúrájának köszönhetően még omlósabbá teszi, amellett, hogy természetesen nagyon finom ízt is ad neki. Fontos, hogy vajjal dolgozzunk, a linzernél – hacsak nincs táplálékérzékenységünk – ez a legjobb zsiradék.

A jó linzer záloga emellett az, hogy hideg vajjal dolgozzunk, mégpedig gyorsan, hogy kezünk melegétől ne olvadjun meg, mert akkor sajnos szalonnás lesz a tészta és kemény. Egy nagyobb darab hideg vajat viszont elég nehéz gyorsan összemorzsolni a liszttel, ezért érdemes a fagyos vajat egy vastagabb sajtreszelőn a liszthez reszelni, így jóval könnyebb lesz a munka. 

Bár a linzer elkészítése kb. kétszer 10–15 perc, a pihentetést ne spóroljuk el, ha igazán finom süteményt szeretnénk: csekélységnek tűnik, de érdemes betartani!

Omlós diós linzerszívek

Hozzávalók:

  • 20 dkg liszt
  • 20 dkg hideg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 10 dkg darált dió
  • 1 tojássárgája
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • fél citrom reszelt héja
  • csipet fahéj
  • 1 teáskanál sütőpor
  • lekvár ízlés szerint

Elkészítés: A lisztet tálba tesszük, a hideg vajat hozzáreszeljük, majd gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk. Hozzáadjuk a darált diót, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a sütőport és a tojássárgáját, belereszeljük a citrom héját, és gyors mozdulatokkal összedolgozzuk, hogy a vaj a lehető legkevésbé olvadjon meg. Fóliába csomagolva a hűtőben pihentetjük 1 órát.

Ezután kivesszük, és lisztezett munkafelületen vékonyra kinyújtjuk. Szív – vagy más – alakú kiszúróval a tésztát kiszúrjuk, maj a formák feléből egy kisebb formát is kiszúrunk. Sütőpapírral borított tepsire rakosgatjuk.

170 fokos sütőbe toljuk, és alsó-felső sütés mellett 10 perc alatt megsütjük. Nem baj, ha még kissé puhának tűnik kivételkor, mert hűlés alatt kicsit keményedik.

A kihűlt linzereket lekvárral megkenve összetapasztjuk, porcukorral meghintve tálaljuk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.