Írd be, mit keresel:

Krumplisaláta, a kihagyhatatlan klasszikus

A krumpli olyan alapélelmiszerünk, ami szinte mindennap az asztalra kerül. Érdekes módon krumplisaláta formában azonban csak ritkábban, ünnepi alkalmakkor. Pedig egyszerű és nagyon finom, akár az ecetes-hagymás, akár a majonézes változatot preferáljuk.

Cookta - 2016.12.12.
Krumplisaláta, a kihagyhatatlan klasszikus

A német és az osztrák konyha kedvence az ecetes-hagymás krumplisaláta, nálunk nevezik sváb burgonyasalátának is, kitűnően passzol az emberesebb, kissé zsírosabb sültekhez, így a csülökhöz, oldalashoz, tarjához. Egyetlen titka, hogy kellő időt kell hagyni neki, amíg összeérnek az ízei. A bő cukros-ecetes vízzel leöntött, lila hagymával gazdagított főtt krumplit legalább egy éjszakát érdemes pihentetni, hogy a burgonya átvegye az ecetes-hagymás ízt.

Forrás:
Hámori Zsófia

A majonézes krumplisaláta is igazi klasszikus, minden hidegtálon helye van, de remek kísérője a karácsonyi rántott halnak vagy a bécsi szeletnek, bundás húsoknak, tartalmas és laktató, és persze házi majonézzel az igazi, amit érdemes egy kis tejföllel dúsítani, hogy krémesebb, kissé könnyedebb legyen. Tehetünk bele főtt tojást, de akár hagymát, kapribogyót is, elrontani nem fogja!

Forrás:
Hámori Zsófia

Ecetes-hagymás krumplisaláta

Hozzávalók:

  • 70 dkg burgonya
  • 1 nagy fej lila hagyma
  • só, bors
  • 5 dl víz
  • 2 evőkanál ecet (20%-os)
  • 2 evőkanál cukor

Elkészítés: A burgonyát sós vízben héjastól megfőzzük, lehűtjük, meghámozzuk, felkarikázzuk kb. 1/2 cm-es karikákra. A lila hagymát is meghámozzuk, felkarikázzuk.

Egy tálba rétegezve lerakjuk a burgonyát és a felkarikázott hagymát, a rétegek között borsot őrölünk rá. Ha minden elfogyott, a vízből, a cukorból és az ecetből salátalevet készítünk, és ráöntjük a burgonyára. Lefedve lehűtjük. Minél többet áll, annál jobban összeérik.

Forrás:
Hámori Zsófia

Majonézes krumplisaláta

Hozzávalók:

  • 6 nagyobb burgonya
  • 1,5 dl majonéz
  • 1,5 dl tejföl
  • 1 maréknyi friss snidling
  • bors

Elkészítés: A burgonyákat megpucoljuk, felkarikázzuk, és sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük, és hagyjuk langyosra hűlni.

Egy tálban összekeverjük a majonézt a tejföllel, beleszórjuk a snidlinget, majd óvatosan, de alaposan összeforgatjuk a krumplival, és hagyjuk néhány órát, hogy az ízek összeérjenek. 

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.