A Stollen vagy drezdai kalács egy nagyon finom ünnepi sütemény, ami az utóbbi években már nálunk is megjelent a német tulajdonú bolthálózatok kínálatában. Persze a házi változat még finomabb, de aki nem akar nagy kalácsot készíteni, elkészítheti keksz formában is!
Ízeiben Stollen, de sokkal egyszerűbb elkészíteni, ráadásul gasztroajándéknak is tökéletes az aszalt gyümölcsökkel gazdagított omlós vajas keksz. Az alapanyagokat egy keverőtálban egyszerűen csak össze kell dolgozni, élesztő helyett sütőporral készül, vagyis nem kell bajlódni a kelesztéssel, hőmérséklettel.
Elképesztően illatos és finom, köszönhetően a benne lévő marcipánnak és mandulának, valamint a kandírozott citrushéjnak és a rumnak, a végén pedig még fahéjas-vaníliás porcukor is kerül rá! Az alábbi videóban jól követhető a készítés folyamata, a pontos mennyiségek és munkamenet pedig alatta található!
Stollen-keksz
Hozzávalók:
A tésztához:
A megszóráshoz:
Elkészítés: A tészta alapanyagait egy keverőtálba kimérjük, majd kézzel alaposan összedolgozzuk. A tésztából 2 centi vastag rudakat sodrunk, és fóliába csomagolva a hűtőbe tesszük legalább 2 órára.
A pihentetett rudakat éles késsel 1-1,5 centis darabokra vágjuk, sütőpapírral fedett sütőlapra rakosgatjuk, és 180 fokos sütőben 8-10 perc alatt világosra sütjük.
A kekszek meghintéséhez a porcukrot, a vaníliás cukrot és a fahéjat összekeverjük, majd egyenletesen meghintjük vele a kekszeket. Azonnal is kínálhatjuk, de hihűlés után jól záródó fémdobozban sokáig eltartható.
Ez is érdekelhet: Ízletes sütemények
Készítsünk tökéletes tortákat, süteményeket, kekszeket és kenyérféléket e praktikus szakácskönyv segítségével. A lépésről lépésre kalauzoló fényképek és a világos, tömör utasítások könnyedén vezetnek be a sütés rejtelmeibe, az előkészületektől egészen az utolsó simításokig. Érezzük magunkat jól a konyhában, és rövidesen szemkápráztató és ízletes alkotásokkal lephetjük meg barátainkat és családunkat.
A kötetben szereplő 60 egyszerű recept mutatós illusztrációkkal és leírásokkal könnyen érhető és követhető, így még a kevésbé tapasztalt konyhatündérek számára is garantált a siker.