Írd be, mit keresel:

Karácsonyi mogyoróvajas keksz, percek alatt

Mézeskalács, bejgli, forró csoki… A téli édességeknek se szeri, se száma, most viszont egy igazán gyors, de kiadós és sokáig tárolható kekszet hoztunk!

Cookta - 2016.12.26.
Karácsonyi mogyoróvajas keksz, percek alatt

A mogyoróvajat még most is gyakran összekeverik a mogyorókrémmel (ami igazából nem más, mint a Nutella), annak ellenére, hogy az ízük nem is hasonlít egymásra – ez a félreértés elsősorban annak köszönhető, hogy nálunk még mindig nem túl elterjedt. Pedig érdemes fogyasztani, a legtöbb nagyobb boltban kapható, sokáig eláll, és magas kalóriatartalma ellenére nem mondható egészségtelennek sem. Sokan szeretik edzés előtt vagy után is fogyasztani, mivel tényleg jó löketet ad – nem csoda, hogy anno az amerikai katonák is ezt ették.

Manapság a tengerentúli gyerekek lekváros-mogyoróvajas szendvicsekkel indítják a napot (ez mondjuk már kevésbé egészséges), mi pedig most hozzákevertünk néhány apróságot, és végeredményben isteni ünnepi nasit kapunk! Tipikusan az a keksz, amit reggel, kávé mellé, vagy hideg téli estéken, a kanapén bekuckózva rágcsálhatunk, és egyből elkap minket a karácsonyi hangulat… Na jó, igazából nem is kell ünnepnek lennie ahhoz, hogy összeüssük ezt a szupergyors, szuperfinom édességet, mi például nyáron is szívesen megennénk!

Mogyoróvajas keksz

Forrás:
iStock

Hozzávalók:

  • 25 dkg mogyoróvaj
  • 25 dkg cukor
  • 1 nagyobb tojás
  • vaníliakivonat
  • 30 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • csipet só

Elkészítés: Egy nagy tálban összekeverjük az összes hozzávalót, amíg krémes állagot nem kapunk. Ha ezzel megvagyunk, a kész tésztából golyókat formálunk.

A golyókat sütőpapírra tesszük, tenyérrel lenyomjuk kicsit, majd egy villa segítségével még egy kicsit lelapítjuk, és mintát nyomunk bele.

160 fokos sütőbe toljuk, és 12-15 perc alatt készre sütjük őket.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.