Írd be, mit keresel:

Bőrös malacsült, omlós hússal, ropogós bőrrel

A régi hiedelmek és babonák szinte teljesen eltűntek a mindennapjainkból, de szilveszter és újév fordulóján mégis megjelennek évről évre a szerencsevárás, a gazdagság megteremtésének reményében. De miért éppen malacsülttel várjuk az új esztendőt?

Cookta - 2016.12.28.
Bőrös malacsült, omlós hússal, ropogós bőrrel

Az év első napja nem telhet el lencse és malac nélkül, ezt mindenki tudja. Malacot azért tanácsos ilyenkor enni, mert orrával előre felé túr, kitúrja nekünk a szerencsét. Ráadásul zsíros, kövér állat, ami a bőséget, jólétet is szimbolizálja. A lencsefőzelék és bőrös malacsült a legnépszerűbb párosítás, de vannak, akik a malacsült mellé lencsesalátát készítenek inkább az új esztendő gazdagságának reményében.

Forrás:
Hámori Zsófia

A jó malacsült kellemesen fűszeres, a húsa belül szaftos, a bőre pedig piros és ropogós. Nem egyszerű eltalálni a megfelelő sütési időt, de nem is ördöngösség. Fűszerként érdemes egy kevés köményt használni, pici pirospaprikát, illetve fontos trükk, hogy nem vízzel felöntve sütjük, hanem sört adunk hozzá, és a sütés közben többször meglocsoljuk vele – ettől válik igazán omlóssá a hús, ropogóssá a pirosra sült bőr.

Forrás:
Hámori Zsófia

Bőrös malacsült

Hozzávalók:

  • 1 kg bőrös malaccomb
  • 2 evőkanál köménymag
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • bors
  • 2 dl sör

Elkészítés: A malaccombot megmossuk, a bőrét beirdaljuk. Hőálló tálba vagy tepsibe tesszük, majd jól besózzuk, borsozzuk, egy kevés pirospaprikával átmasszírozzuk, megszórjuk köménymaggal. Melléöntjük a sört.

Forrás:
Hámori Zsófia

Fóliával lefedve 1 órára betesszük a 180 fokos sütőbe. Ezután eltávolítjuk róla a fóliát, meglocsoljuk a szaftjával.

Forrás:
Hámori Zsófia

Visszatesszük a sütőbe – immár fólia nélkül –, és grillfokozaton további fél óra alatt ropogósra sütjük.

Forrás:
Hámori Zsófia

Ízlés szerinti körettel, az új év első napján lencsefőzelékkel tálaljuk.

Forrás:
Hámori Zsófia

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.