Írd be, mit keresel:

Mennyei tojáslikőr tojás, tej és cukor nélkül

„Kicsit” ellentmondásosnak tűnhet a tojásmentes tojáslikőr fogalma és létezése, de nem viccelek: habár ez a recept tényleg nem tartalmaz sem tojást, sem tejet vagy cukrot, az íze mégis kárpótol mindenért. 

Cookta - 2016.12.31.
Mennyei tojáslikőr tojás, tej és cukor nélkül

Amikor egy hónapja egy buli alkalmával először leteszteltem a mindenevő barátainkon is, ők azt mondták, hogy a recept tökéletes, ne változtassak rajta semmit. Bár kicsit gyanús, hogy még annak a barátunknak is ízlett az ital, aki elmondása szerint nem szereti a tojáslikőrt… Szóval nagyon valószínű (és értelemszerű), hogy az ízélmény valamelyest más lesz, mint amit az eredeti tojáslikőrnél megszokott az ember. Ha emlékeim nem csalnak, ez a verzió kevésbé édes és nehéz, de pár sorral lejjebb találtok néhány tippet, aminek segítségével személyre szabott állagú és édességű tojásmentes tojáslikőr készíthető.

Forrás:
Zita

A recept felhasználhatósága elég sokrétű: gasztroajándéknak biztosan megállja a helyét egy csinos üvegbe csomagolva (alkohollal készítve 3–4 hétig is eláll a hűtőben az ital), de az ünnepi asztalnál is garantáltan elfogy desszert helyett (vagy mellett). A szilveszteri bulikra pedig nyugodtan vihetjük a közösbe, hozzám már be is futott egy rendelés a múltkori tesztalanyaimtól. 

Variációk tojáslikőrre

Állag

Az elkészült ital állagra sűrűbb lesz, mint az átlagos tejek/magitalok, de nem lesz olyan sűrű, mint a nagyon folyós pudingok. Szerintem így még pont kellemesen fogyasztható és nem túl testes a likőr, de ha te sűrűbb verzióra vágysz, több megoldással is tudok szolgálni:

  • használhatsz még több szárazanyagot (mandulát és/vagy törökmogyorót, vagy még egy pohár kölest) a készítésnél
  • tápióka- vagy konjakliszttel sűrítheted megfelelő állagúra az elkészült tejet
  • az elkészült magtejet ne szűrd le, fogyasztás előtt pedig keverd fel – de így szerintem nehézkes meginni

Alkohol

Az eredeti tojáslikőrt eleinte rummal, majd bourbon whiskey-vel készítették. Mi is választhatunk, kinek melyik ízlik jobban. Én a rum mellett tettem le a voksomat, mivel a whiskey szagát nagyon nem szeretem, de biztos van, akinek pont az adja meg azt a kis pluszt, amitől számára igazán finom lesz a likőr.

Ha nem szeretnénk magas alkoholtartalmú italt, akkor már a főzés elején hozzáadhatjuk az alkoholt a likőrhöz, így az íz megmarad, az alkohol mennyisége pedig csökken. De ki is hagyhatjuk teljesen, így már gyerekek is fogyaszthatják.

Forrás:
Zita

Édesség

Édesítés terén sincsenek kőbe vésett szabályok: én eritritet használtam, de mehet bele xilit is, vagy bármilyen más édesítő. Ez az alapverzió nem hivalkodóan édes, úgyhogy a főzés befejeztével érdemes kóstolgatni, hiszen a végén is tudunk még „állítani” az ízeken.

Magtej automata nélkül

Ha (még) nincs magtej-készítő géped és nem szeretnél a házi magtej készítésével bajlódni, akkor sem kell lemondanod erről a receptről. Több ötletem is van ennek az áthidalására, bár ezekhez kell némi türelem és kísérletezési kedv is, mivel pontos számokat és mennyiségeket nem tudok mondani. A tippjeim a következők:

  • összedarálhatod a receptben felsorolt hozzávalókat, majd felforralhatod, végül leszűrheted a masszát 
  • a bolti mandula- vagy mogyorótejet dúsíthatod kb. 100 gramm (legalább 6 órán át) áztatott mandulával úgy, hogy ezeket egy turmix- vagy aprítógép segítségével elkevered, majd a kész masszát felforralod, és ízesíted a receptben leírt hozzávalókkal
  • kókusztejszínnel is dúsíthatod a tejeket, ebben az esetben darálni sem kell, viszont az ízek kicsit máshogy alakulnak
  • kicsit macerásabb (és cukrosabb) angol recept itt, amiből lehet inspirálódni, illetve pontos mennyiségeket nézni

Szénhidrátok

Mivel a mandula- és törökmogyorótej szénhidrátjait, illetve az eritritet a 160 grammos szénhidrátdiétában nem kell számolni, ezért könnyű dolgunk van, csak az általunk használt alkoholtól függ, hogy végül mennyi lesz egy liter tojásmentes tojáslikőr szénhidráttartalma. Ha rumot teszünk a likőrbe, akkor jól járunk, mivel a legtöbb fajta nem tartalmaz szénhidrátot, de a biztonság kedvéért leellenőrizhetjük a címkéjét is. Ha a whiskey-re esett a választásunk, akkor 0,1 grammal kellene számolnunk 100 grammonként – tehát szerintem ettől is eltekinthetünk, de ez már csak az én szubjektív véleményem. Viszont ami biztos: ezek az égetett szeszek csökkentik a vércukorszintet, ezért csak étkezés mellett ajánlott a fogyasztásuk. A folyadék pótlásáról se feledkezzünk meg, minden pohár alkoholos ital után igyunk legalább egy pohár vizet is. 

A tojásmentes tojáslikőr alkoholmentes verziója természetesen nem számolós az IR-diétában

Forrás:
Zita

Most pedig jöhet a recept, amit bátran variálhattok. Az egyik barátnőm például úgy turbózta fel a likőrt, hogy tett hozzá még egy kis cukormentes kakaóport, állítása szerint az eredmény így teljesen olyan, mint a csokilikőr. Kísérletezésre fel!

Tojáslikőr tojás, tej és cukor nélkül

Hozzávalók:

  • 3 dkg kókuszreszelék
  • 10 dkg mandula
  • 7 dkg törökmogyoró
  • 1,5 l víz
  • 1 csipet só
  • 5 evőkanál eritrit
  • 2 evőkanál olaj
  • 0,5 vaníliarúd kikapart magjai (vagy vanília-esszencia)
  • 1 csapott teáskanál szerecsendió
  • 1 csapott kávéskanál kurkuma (a színe miatt – elhagyható)
  • 2 dl rum vagy whiskey

Elkészítés: Melegítsük elő a sütőt 150 fokra.

A kókuszt, a mandulát és a törökmogyorót öntsük egy sütőpapírra, pirítsuk meg, kb. 5-6 perc alatt kész is lehet. Folyamatosan figyeljük őket, nehogy megégjenek.

Hagyjuk kicsit hűlni, addig megtölthetjük a magtej automatánkat: az alkoholt kivéve minden hozzávaló mehet bele. Végül a langyos magokat és kókuszt is beletehetjük, indítsuk el a magtej-készítő programot.

Ha elkészült a tej, szűrjük le (hacsak nem szeretnénk nagyon sűrű likőrt), majd adjuk hozzá a rumot. Keverjük el, kóstoljuk meg, hogy elég fűszeres-e, majd töltsük tiszta üvegekbe.

Hűtve tároljuk.

Forrás:
Zita

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.