Írd be, mit keresel:

Dahl makhani – lencse másképp, fűszeresen és egészségesen

Nincs rántás, nincs habarás, mégis egy sűrű, izgalmas, fűszeres, csupa egészség főzelékféle a dahl, az indiaiak egyik kedvelt, változatosan elkészíthető fogása. Tartalmas, melengető és elképesztően finom, ráadásul az elkészítése sem bonyolult. Érdemes néha túllépni a klasszikusainkon, és felfedezni valami újat!

Cookta - 2017.01.01.
Dahl makhani – lencse másképp, fűszeresen és egészségesen

A dahl makhani vagy makhni Punjab régió különlegessége, de ma már egész Indiában, sőt a világ más pontjain is készítik. A dahl makhani jelentése „vajas lencse”, alapja apró szemű fekete lencse, amit más lencsefélékkel és hüvelyesekkel kevernek készítéskor, leggyakrabban vörösbabbal, így egy növényi fehérjékben nagyon gazdag, kiadós és laktató egytálétel valójában, sűrűségét tekintve valahol a főzelék és a sűrű leves között, amit rizzsel és lepénykenyérrel tálalnak és fogyasztanak.

A dahl, daal vagy dal lényege, hogy hüvelyesekből készül, nincs benne rántás, hiszen a lencsefélék, babok, borsók maguktól besűrűsödnek. A baj csak az, hogy a különféle hüvelyesek főzési, puhulási ideje eltérő, de ezt szerencsére egyszerűen áthidalhatjuk, ha a gyorsan fővő fekete lencse mellé például konzerv vörösbabot választunk. A dahl makhani alapja hagyma és sokféle fűszer, paradicsom, vaj és tejszín, de a tejtermékeket kiválthatjuk kókuszzsírral és kókusztejszínnel, így már vegánok és laktózérzékenyek számára is ideális fogás lehet. 

A zseniális lencsés fogás elkészítése egyáltalán nem bonyolult és hosszadalmas, az egyetlen kihívást a sokféle fűszer jelentheti, de aki szereti az indiai ízvilágot, az a beszerzett fűszereket rengeteg módon felhasználhatja, akár klasszikusabb ételeink megbolondítására is! 

Dahl makhani

Hozzávalók:

  • 20 dkg fekete lencse
  • 1 konzerv vörösbab
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • diónyi friss gyömbér
  • 2 hámozott paradicsom (konzerv is lehet)
  • 1,5 dl tejszín
  • 2 evőkanál vaj (vagy ghí, azaz tisztított vaj)
  • 1 kávéskanál őrölt római kömény
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • 1 kávéskanál kurkuma
  • 1 kávéskanál garam masala
  • 1 evőkanál curry
  • 1-2 levél babérlevél
  • 1 kávéskanál őrölt kardamom
  • friss koriander

Elkészítés: A lencsét folyó víz alatt egy szűrőben leöblítjük, majd egy lábasba tesszük, és annyi vízzel, hogy 2 ujjnyira ellepje egy kis sóval és a babérlevéllel feltesszük főni. Kb. 20 perc után hozzáadjuk a leszűrt vörösbabot, még egy kis vizet, és további 10 percig főzzük.

Közben a hagymát és a fokhagymát felaprítjuk, a vaj felén egy kisebb serpenyőben megfonnyasztjuk, hozzáadjuk a római köményt, a pirospaprikát, a curryt, a kurkumát, a garam masalát, a lereszelt gyömbért, átforgatjuk, majd hozzáadjuk az apróra vágott paradicsomot a levével együtt, ha konzervet használunk, annak a levéből is önthetünk hozzá. Megsózzuk, alaposan összeforgatjuk, és 2-3 percig főzzük. Hozzáadjuk a maradék vajat és a kardamomot, ha felolvadt a vaj, akkor a lencséhez öntjük, elkeverjük, majd a tejszínnel selymesítjük, és lefedve, takarékon 5 percig főzzük még.

Friss korianderrel megszórva, rizzsel vagy naan, chapati vagy más lapos kenyérrel kínáljuk.

Megnézem >>

Megnézem >>
Forrás:
Alexandra.hu

Ez is érdekelhet: Indiai konyha

Ellenállhatatlan finomságok lépésről lépésre

Az indiai konyha kulináris sokszínűségéről és rendkívüli ízgazdagságáról híres.
Ebben a remek szakácskönyvben ínycsiklandó főételek, egzotikus köretek és csábító desszertek nagy választékát találjuk. A zöldségektől a halakon, a húsokon és a szárnyasokon keresztül az édességekig minden alkalomhoz megtalálható itt a megfelelő étel.

A receptek egyszerűek és könnyen áttekinthetők, friss hozzávalókat tartalmaznak, és az elkészült fogások különleges aromákkal és rendkívüli változatossággal örvendeztetnek meg bennünket.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.