Írd be, mit keresel:

A legjobb agyserkentők, amelyek felpörgetnek

A szürke télben, a vitaminhiányosabb időszakban gyakran érezzük magunkat tompának, ráadásul sok időt töltünk zárt térben, szobában, irodában, iskolában, ahol gyorsan elhasználódik a levegő – ez sem segít agyi kapacitásunk maximalizálásában. De tehetünk azért, hogy agyunk jobban fogjon, a munka és tanulás hatékonyabban menjen!

Cookta - 2017.01.04.
A legjobb agyserkentők, amelyek felpörgetnek

Agyunk legfontosabb tápanyaga az oxigén, akármilyen furcsa is, így még mielőtt a jótékony és segítő ételekre és italokra térnénk, fontos tudni, hogy szabadban tartózkodni még a hideg, komor napokon, hajtós időszakban is nagyon áldásos a jobb agyműküdés tekintetében (is). Szálljunk le a buszról vagy villamosról egy megállóval korábban, és sietős léptekkel gyalog tegyük meg a maradék utat: így a vérkeringésünk is felpezsdül kissé, és kellő mennyiségű oxigénhez jut egész szervezetünk. A mozgás, sport is ajánlott, főleg a szabadtéri…

És persze másfajta táplálékra is szüksége van agyunknak a jó és gyors munkához, a memorizáláshoz, gondolkodáshoz. A kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás itt is elengedhetetlen, de a megfelelő arányú fehérje- és szénhidrátbevitel mellett érdemes még néhány természetes agyserkentőre figyelni, akár vizsgaidőszak, akár kiemelt koncentrációt igénylő feladatunk van.

B-vitaminok

Az agy és idegrendszer működéséért felelnek elsősorban, az optimális energiafelhasználást segítik, hiányuk fáradtságot, depressziót okozhat.

Miben van?
Olajos magvak, hús, máj, tojás, tejtermékek, teljes kiőrlésű gabonák, müzlik, brokkoli, kelbimbó

Flavonoidok

Sejtvédő és memóriaserkentő, antioxidáns hatású, vitaminokat segítő természetes növényi hatóanyag, amiből érdemes rendszeresen fogyasztani, de stresszes időszakban kiemelten fontos lehet a szervezetnek, az agynak.

Miben van?
Csokoládé, vörösbor, teafélék, gyümölcsök, főleg grépfrút, eper, szeder, áfonya, málna

Ómega-3

Telítetlen zsírsav, általános egészségvédő, de létfontosságúak az agyi fejlődéshez és az agykapacitás növeléshez. 

Miben van?
Halak – elsősorban a tengeri halak –, tojás, dió, pekándió, mogyoró, napraforgómag, lenmag, chiamag

Ha gyors segítség kell

Vizsga, dolgozat, állásinterjú vagy valamilyen kiemelt agyi tevékenység, koncentrált munka esetén blokkolás ellen is érdemes felkészülni egy kis koffeinnel és szénhidráttal, ezek gyorsan felpörgetik, megsegítik az agyat, beindítják a memóriát!

Koffein

Fokozza az agy vérellátását, így több oxigén jut az agyba, vagyis felpörget.

Miben van?
Kávé, tea, kóla, kakaó, csokoládé

Szénhidrát

Az agy elsődleges tápanyagforrása, ha gyors felszívódásút választunk sürgős esetben, akkor gyorsan glükózzá válik, tápanyagot, energiát adva az agynak.

Miben van?
Gyümölcscukor, szőlőcukor, gyümölcs (pl. banán, aszalt gyümölcs), gyümölcslé, csokoládé

Ha egészséges és finom energiabombát szeretnél, ezt készítsd el! >>

Forrás:
Színek és virágok blog
Megnézem >>

Megnézem >>
Forrás:
Alexandra.hu

Ez is érdekelhet: Jól enni, jól lenni

Útmutató életmódváltáshoz – 200 ötlet, tipp, recept

Megelégeltük rendszertelen és rossz étkezési szokásainkat? Jobb közérzetre vágyunk, és szeretnénk egészségesebben táplálkozni?

E könyv 200 ötlettel és tippel segít az életmódváltásban. Információkkal és tanácsokkal elvezet
– a tudatos vásárláshoz,
– a helyes táplálkozáshoz,
– a tervszerű főzéshez és háztartásvezetéshez,
– a hatékony és jó közérzetet biztosító testmozgáshoz,
– a tápanyag-kalkulátorok használatával a táplálékallergiában vagy más krónikus betegségben szenvedők életének könnyebbé válásához.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.