Igazi kalóriabomba, csupa csokoládé, nagyon illatos, szaftos és puha. Pedig egyszerű kevert tészta az alapja, amit olvasztott csoki tesz gazdaggá és teltté, ráadásul tejszínes csokoládékrém koronázza!
A jó csokoládétortának nem feltétlenül kell bonyolultnak lennie: ha jó minőségű, magas kakaótartalmú csokoládéval és egy megbízható, bevált recepttel dolgozunk, biztosra mehetünk. Ez a fűszeres, illatos csokitorta olyan gazdag, hogy töltelék nem is kell bele, ellenben a tetejére nem árt egy kis krém, hogy ne száradjon ki ez a csodás finomság. Olvasónk ganache-krémet készített, ez került a csokitorta tetejére, ami olvasztott csokoládé és tejszín keveréke, a legegyszerűbb, de legfinomabb csokikrém, amit csak el lehet képzelni…
„A torta tésztája egyszerű kevert tészta, melyből az őrölt fahéj és a narancshéj sem maradhatott ki, de az őrölt fahéj helyett tehetünk bele pl. mézes fűszerkeveréket is. Annak ellenére, hogy csakis a tetejét vontam be csokoládékrémmel, töltelék nélkül is igen szaftos maradt a tészta, egyáltalán nem száraz és nem fojtós. Viszont a sok csokoládénak köszönhetően egy igazi kalóriabomba!”
Fahéjas csokoládétorta
Hozzávalók egy 24 cm-es tortaformához:
A tésztához:
A csokoládéganache-hoz:
Elkészítés: A csokoládét tördeljük bele egy fémtálba, adjuk hozzá a vajat, és gőzfürdő fölött olvasszuk fel, majd vegyük le a gőzről, keverjük hozzá a fahéjat és a narancshéjat, hagyjuk kihűlni.
A tojások fehérjét egy csipet sóval kezdjük el habbá verni. Amikor kezd kifehéredni, állandó keverés mellett, kanalanként adjunk hozzá 10 dkg porcukrot, verjük kemény habbá, majd tegyük félre.
A tojások sárgájához adjuk hozzá a maradék 10 dkg porcukrot és a vaníliás cukrot, keverjük jó habosra, és állandó keverés mellett csorgassuk hozzá a vajas-csokis keveréket, keverjük simára. Ezután apránként adagolva egy keverőkanállal keverjük hozzá a keményre felvert tojáshabot, végül szitáljuk hozzá a sóval és sütőporral összekevert lisztet, majd óvatosan forgassuk össze.
A tortaformát béleljük ki sütőpapírral – vagy ízlés szerint vajazzuk és lisztezzük ki –, majd egyenletesen simítsuk bele a masszát. Helyezzük be előmelegített sütőbe, és közepes hőmérsékleten süssük 30-35 percig, tűpróbáig. Én légkeverésnél 160 fokon 30 percig sütöttem. A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában hűlni, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen.
A csokoládéganache-hoz a habtejszínt és a vajat tegyük egy edénybe, majd kevergetve melegítsük forráspontig.
A csokoládét tördeljük apró darabokra, majd adjuk hozzá a tűzről levett forró tejszínhez, és gyors mozdulatokkal keverjük simára. Öntsük rá a teljesen kihűlt torta tetejére, majd egyenletesen vonjuk be vele úgy, hogy kissé az oldalára is lefolyjon a csokoládé.
Az elkészült tortát tegyük be a hűtőbe vagy hideg helyre, hogy a csokoládé teljesen megdermedjen a tetején. Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk.
A receptet és a fotót Kard Sándorné küldte. Köszönjük!
Küldj te is receptet ünnepi receptversenyünkre, és nyerd meg a Nagy csokoládé könyvet! >>