Írd be, mit keresel:

Illatos csokoládétorta – az isteni kalóriabomba

Igazi kalóriabomba, csupa csokoládé, nagyon illatos, szaftos és puha. Pedig egyszerű kevert tészta az alapja, amit olvasztott csoki tesz gazdaggá és teltté, ráadásul tejszínes csokoládékrém koronázza!

Cookta - 2017.01.06.
Illatos csokoládétorta – az isteni kalóriabomba

A jó csokoládétortának nem feltétlenül kell bonyolultnak lennie: ha jó minőségű, magas kakaótartalmú csokoládéval és egy megbízható, bevált recepttel dolgozunk, biztosra mehetünk. Ez a fűszeres, illatos csokitorta olyan gazdag, hogy töltelék nem is kell bele, ellenben a tetejére nem árt egy kis krém, hogy ne száradjon ki ez a csodás finomság. Olvasónk ganache-krémet készített, ez került a csokitorta tetejére, ami olvasztott csokoládé és tejszín keveréke, a legegyszerűbb, de legfinomabb csokikrém, amit csak el lehet képzelni…

„A torta tésztája egyszerű kevert tészta, melyből az őrölt fahéj és a narancshéj sem maradhatott ki, de az őrölt fahéj helyett tehetünk bele pl. mézes fűszerkeveréket is. Annak ellenére, hogy csakis a tetejét vontam be csokoládékrémmel, töltelék nélkül is igen szaftos maradt a tészta, egyáltalán nem száraz és nem fojtós. Viszont a sok csokoládénak köszönhetően egy igazi kalóriabomba!”

Forrás:
Kard Sándorné

Fahéjas csokoládétorta

Hozzávalók egy 24 cm-es tortaformához:
A tésztához:

  • 20 dkg étcsokoládé (74%-os)
  • 8 dkg vaj
  • 10 dkg liszt
  • 1 csipet só
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 6 db tojás (nagy)
  • 20 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 teáskanál reszelt narancshéj (reszelt, szárított is lehet)

A csokoládéganache-hoz:

  • 10 dkg étcsokoládé (70%-os)
  • 1 dl habtejszín
  • 1 mokkáskanál vaj

Elkészítés: A csokoládét tördeljük bele egy fémtálba, adjuk hozzá a vajat, és gőzfürdő fölött olvasszuk fel, majd vegyük le a gőzről, keverjük hozzá a fahéjat és a narancshéjat, hagyjuk kihűlni.

A tojások fehérjét egy csipet sóval kezdjük el habbá verni. Amikor kezd kifehéredni, állandó keverés mellett, kanalanként adjunk hozzá 10 dkg porcukrot, verjük kemény habbá, majd tegyük félre.

A tojások sárgájához adjuk hozzá a maradék 10 dkg porcukrot és a vaníliás cukrot, keverjük jó habosra, és állandó keverés mellett csorgassuk hozzá a vajas-csokis keveréket, keverjük simára. Ezután apránként adagolva egy keverőkanállal keverjük hozzá a keményre felvert tojáshabot, végül szitáljuk hozzá a sóval és sütőporral összekevert lisztet, majd óvatosan forgassuk össze.

A tortaformát béleljük ki sütőpapírral – vagy ízlés szerint vajazzuk és lisztezzük ki –, majd egyenletesen simítsuk bele a masszát. Helyezzük be előmelegített sütőbe, és közepes hőmérsékleten süssük 30-35 percig, tűpróbáig. Én légkeverésnél 160 fokon 30 percig sütöttem. A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában hűlni, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen.

A csokoládéganache-hoz a habtejszínt és a vajat tegyük egy edénybe, majd kevergetve melegítsük forráspontig.

A csokoládét tördeljük apró darabokra, majd adjuk hozzá a tűzről levett forró tejszínhez, és gyors mozdulatokkal keverjük simára. Öntsük rá a teljesen kihűlt torta tetejére, majd egyenletesen vonjuk be vele úgy, hogy kissé az oldalára is lefolyjon a csokoládé.

Az elkészült tortát tegyük be a hűtőbe vagy hideg helyre, hogy a csokoládé teljesen megdermedjen a tetején. Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk.

Forrás:
Kard Sándorné

A receptet és a fotót Kard Sándorné küldte. Köszönjük!

Küldj te is receptet ünnepi receptversenyünkre, és nyerd meg a Nagy csokoládé könyvet! >>

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.