A legegyszerűbb háztartási keksz is remek alapanyaggá válik, ha értő módon ízesítjük, gazdagítjuk. Jó példa erre a kókuszgolyó és a keksztekercs, vagy éppen ez a narancsos-marcipános kocka.
Szeretjük az egyszerűen és gyorsan elkészülő finomságokat, néha az sem árt, ha sütni sem kell, gyors vendégvárónak vagy kis nassoláshoz jól jönnek a frappáns, kreatív receptek. A narancsos-marcipános falatkák alapanyagait csak össze kell dolgozni, majd fóliára vagy sütőpapírra nyomkodni, csokoládéval bevonni, majd kicsit pihentetni.
A recept küldője, Veronika szerint érdemes dupla adagot készíteni, mert pillanatok alatt elfogynak az illatos falatkák: „Ez a finomság is darált kekszből készül, mint a kókuszgolyó vagy a keksztekercs, de ez egészen más, mint a már megszokott ízvilág. Ha a narancsízt szeretnénk inkább erősíteni, akkor a mandulalikőr helyett narancslikőrt vagy narancsvirágvizet használjunk.”
Narancsos-marcipános kocka
Hozzávalók:
Elkészítés: Egy tálba tesszük a darált kekszet, hozzáadjuk a reszelt narancshéjat, a mandulalikőrt, a vajat, és annyi tejet, hogy összeálljon, majd hozzáadjuk a marcipánt is, és jól egybegyúrjuk.
A kész tésztát munkalapon, sütőpapíron vagy fólián 1,5 cm magasan elsimítjuk, nyomkodjuk, hogy szép egyenletes, sima legyen a teteje. Én egy kisebb (15 × 22 cm és 1,5 cm magas) tálcát használtam, amit előtte kibéleltem fóliával. Így a daraboláshoz simán ki tudtam emelni.
A tetejére a 2 dkg vajat egy edényben habzásig hevítjük, kisütjük belőle a vizet, majd levesszük a tűzről. Vigyázzunk, nehogy megégjen. Beletördeljük a csokoládét, de már nem tesszük vissza a tűzre, hanem folyamatosan kevergetve felolvasztjuk a meleg vajban, majd vékonyan bevonjuk vele a tészta tetejét.
Hűtőbe tesszük fél-egy órára, míg jól lehűl és az ízek is összeérnek.
Miután eleget pihent a hűtőben, kivesszük, és 2,5 × 2,5 cm-es kockákra vágjuk, így kínáljuk.
A receptet és a fotót Szabó Veronika küldte. Köszönjük!