Írd be, mit keresel:

Süti sütés nélkül: narancsos-marcipános kocka

A legegyszerűbb háztartási keksz is remek alapanyaggá válik, ha értő módon ízesítjük, gazdagítjuk. Jó példa erre a kókuszgolyó és a keksztekercs, vagy éppen ez a narancsos-marcipános kocka.

Cookta - 2017.01.09.
Süti sütés nélkül: narancsos-marcipános kocka

Szeretjük az egyszerűen és gyorsan elkészülő finomságokat, néha az sem árt, ha sütni sem kell, gyors vendégvárónak vagy kis nassoláshoz jól jönnek a frappáns, kreatív receptek. A narancsos-marcipános falatkák alapanyagait csak össze kell dolgozni, majd fóliára vagy sütőpapírra nyomkodni, csokoládéval bevonni, majd kicsit pihentetni.

Forrás:
Szabó Veronika

A recept küldője, Veronika szerint érdemes dupla adagot készíteni, mert pillanatok alatt elfogynak az illatos falatkák: „Ez a finomság is darált kekszből készül, mint a kókuszgolyó vagy a keksztekercs, de ez egészen más, mint a már megszokott ízvilág. Ha a narancsízt szeretnénk inkább erősíteni, akkor a mandulalikőr helyett narancslikőrt vagy narancsvirágvizet használjunk.”

Narancsos-marcipános kocka

Hozzávalók:

  • 25 dkg darált háztartási keksz
  • 15 dkg marcipánmassza
  • 1/2-1 dl tej vagy tejszín
  • 4 dkg olvasztott vaj a masszához
  • 2 dkg vaj a csokoládéhoz
  • 1 narancs reszelt héja
  • 1 evőkanál mandulalikőr
  • 5 dkg magas kakaótartalmú étcsokoládé

Elkészítés: Egy tálba tesszük a darált kekszet, hozzáadjuk a reszelt narancshéjat, a mandulalikőrt, a vajat, és annyi tejet, hogy összeálljon, majd hozzáadjuk a marcipánt is, és jól egybegyúrjuk.

A kész tésztát munkalapon, sütőpapíron vagy fólián 1,5 cm magasan elsimítjuk, nyomkodjuk, hogy szép egyenletes, sima legyen a teteje. Én egy kisebb (15 × 22 cm és 1,5 cm magas) tálcát használtam, amit előtte kibéleltem fóliával. Így a daraboláshoz simán ki tudtam emelni.

A tetejére a 2 dkg vajat egy edényben habzásig hevítjük, kisütjük belőle a vizet, majd levesszük a tűzről. Vigyázzunk, nehogy megégjen. Beletördeljük a csokoládét, de már nem tesszük vissza a tűzre, hanem folyamatosan kevergetve felolvasztjuk a meleg vajban, majd vékonyan bevonjuk vele a tészta tetejét.

Hűtőbe tesszük fél-egy órára, míg jól lehűl és az ízek is összeérnek.

Miután eleget pihent a hűtőben, kivesszük, és 2,5 × 2,5 cm-es kockákra vágjuk, így kínáljuk.

Forrás:
Szabó Veronika

A receptet és a fotót Szabó Veronika küldte. Köszönjük!

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.