Ha tél, akkor hideg és hó, de mostanság csak hideg, a hó valamiért elkerül minket, de megidézhetjük a szépséges pihéket desszertekben, tortákon, hátha egyszer megérkeznek... Szeretnénk!
Nemcsak a hófehér tájat szeretnénk, de ezt a nagyon krémes, szépséges tortát is. Hóvarázs következik, amivel nemcsak a tél ízeit, de hangulatát is az asztalra varázsolhatjuk olvasónk, Andrea receptjével, nagyon krémesen, mascarponéval és tejszínnel…
Pillekönnyű piskóta 4 rétegben, megtöltve selymes-krémes mascarponés-tejszínes krémmel, amit narancs és vanília fűszerez, a tetején a tél jegyében mívesen formázott hópihékké formázott marcipános díszítéssel. „Ha kellően kitartóak és türelmesek vagyunk, a torta nemcsak nagyszerű desszert, hanem az asztal ékköve is lehet.” Andreáéknál biztosan az lett!
Mascarponés-tejszínes hópihetorta
Hozzávalók:
A piskótához:
A krémhez:
A díszítéshez:
Elkészítés: A piskótához 2 x 8 tojásból a hagyományos módon piskótát sütünk egy tortaformában. Ez a következőt jelenti: 8 tojásfehérjét habbá verünk 8 evőkanál cukorral, majd hozzátesszük a tojások sárgáit is. Pár perc keverés után egy fél csomag sütőport és 8 evőkanál átszitált lisztet teszünk bele, melyet óvatosan keverünk el. A masszát egy kivajazott, kilisztezett formába öntjük, és előmelegített sütőben, kb. 180 fokon 20-25 perc alatt készre sütjük. Ezt a folyamatot megismételjük, hogy 2 piskótát kapjunk.
Amint kihűltek, kettévágjuk őket, így 4 piskótalapot kapunk. Tipp a piskóta félbevágásához: a torta széleit vágjuk be egy éles késsel, kb. 1 cm mélyen. Fogjunk egy 50 cm hosszú cérnadarabot, illesszük a mélyedésbe, majd a két kezünkkel finoman, reszelő mozdulattal, magunk felé haladva vágjuk ketté.
A krémhez a 3 dl tejből 2 evőkanál cukorral és 1 csomag vaníliás pudingporral sűrű pudingot főzünk, gyenge tűzön, folyamatosan keverve, majd ha kellően sűrű, félretesszük hűlni. 15 dkg puha vajat 5 evőkanál porcukorral habosra keverünk, majd hozzáadunk 25 dkg mascarponét. Narancshéjat reszelünk bele, majd hozzáadjuk 1 rúd vanília kikapart belsejét. Ha ez kész, összekeverjük a kihűlt pudinggal, majd 5 dl habbá vert tejszínnel lazítjuk.
A piskótlapokat a krémmel megtöltjük, ügyelve arra, hogy maradjon a tetejére és oldalára, valamint a díszítéshez is.
A tortát vékonyan, de egyenltesen bevonjuk a krémmel, majd az oldalát spatula segítségével csíkosra díszítjük, szélére habzsák segítségével apró halmokat nyomunk, a közepére pedig ételszínezékkel színezett marcipánt teszünk. A tortán látható hópehelyminták cukrászkellékboltokban beszerezhető formák segítségével készültek.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
A receptet és a fotót Oláh Andrea küldte. Köszönjük!