A mojito a világ egyik legkedveltebb koktélja: egyszerű, friss, mégis izgalmas, kevés és könnyen beszerezhető alapanyag kell hozzá, így házibulikon is mindig jól szerepel, ráadásul egy-két kiegészítővel izgalmas változatokat készíthetünk.
Valójában egy mentás limonádéként is leírhatnánk a mojitót, amit egy kis alkohollal megfejelünk, ám ennél azért jóval többről van szó. A mojito Kuba nemzeti itala, neve nagy valószínűséggel a spanyol mojado (nedves) szóból ered, úgyis mint „nedveske”, amivel kiszáradt torkunkat megnedvesíthetjük. Alapanyagai Kubában minden esetben fehér rum, frissen darált nádcukor vagy nádszirup, menta és lime, illetve egészen pontosan csak a lime leve. Ezzel szemben nálunk az a változat terjedt el, miszerint a lime cikkekre vágva, a héjával kerül az italba, amit összetörnek a mentalevelekkel együtt, majd ehhez jön – nádcukor helyett – a cukorszirup, a rum és a szóda, no meg persze sok jég. A nálunk ismert változat sokkal szelídebb ízű, mint az erőteljesen citromos kubai változat, viszont nálunk a lime héjának kesernyés aromái is ízesítik az italt.
Nem csak nálunk tér el a mojito készítése az „eredetitől”, vannak ennél sokkal merészebb helyi változatok is… Mexikóban például a rum helyett tequilával készítik, az angolok fehér rum helyett ginnel és a szóda-cukor helyett Sprite-tal, a görögök pedig Metaxára cserélik az alkoholt ebben a koktélban. Emellett léteznek gyümölcsös változatok is – mangós, szőlős, szedres, málnás, és végül is minden gyümölcs illik is a friss citrushoz és a mentához. Mi most a kubai, a nálunk kedvelt változatot, illetve egy epres és egy maracujás receptet mutatunk!
Kubai mojito
Hozzávalók:
Elkészítése: A nádcukrot megdaráljuk, a lime levét kifacsarjuk, mindkettőt egy hosszú pohárba tesszük, elkeverjük alaposan, hozzáadjuk a mentaleveleket és néhány jégkockát, kanállal megnyomkodjuk-keverjük, hogy a mentalevelek összetörjenek. Ezután feltöltjük jéggel, hozzáöntjük a fehér rumot, majd feltöltjük szódával. Kicsit megkeverjük, majd szívószállal kínáljuk.
Mojito – ahogy nálunk népszerű
Hozzávalók:
Elkészítés: A megmosott lime-ot cikkekre vágjuk, hosszú pohárba tesszük, hozzáadjuk a cukorszirupot és a mentaleveleket, majd törőfával alaposan összenyomkodjuk. Feltöltjük jéggel, hozzáadjuk a rumot és a szódát, egy hosszú kanállal kissé felkeverjük. Szívószállal kínáljuk.
Epres mojito
Hozzávalók:
Elkészítés: A lime levét és a cukrot vagy cukorszirupot pohárba öntjük, összekeverjük, hozzáadjuk az összetépkedett mentát és a megtisztított, kicsumázott, négybe vágott epret és néhány jégkockát, kissé összetörjük, hogy a mentából és az eperből az aromaanyagok kioldódhassanak, majd feltöltjük a poharat jéggel, hozzáadjuk a rumot, végül felöntjük szódával.
Maracujás mojito
Hozzávalók:
Elkészítés: A lime levét és a cukrot vagy cukorszirupot pohárba öntjük, összekeverjük, hozzáadjuk a félbevágott maracuja húsát vagy a maracujapürét, feltöltjük a poharat jéggel, hozzáadjuk a barna rumot, felöntjük szódával, végül mentabóbitával díszítve kínáljuk.
Ez is érdekelhet: A koktél
Hogyan készíthetjük el otthon az exkluzív bárok koktélkülönlegességeit? Milyen italokat kevertek őseink a századfordulón? Hogy kerül a rukkola és a serrano sonka a koktélospohárba?
Stephan Hinz, a számos nemzetközi díjjal kitüntetett bartender azt vallja, hogy a koktélkészítés művészete a főzéshez hasonlóan az ízleléssel és a kompozíciós technikák elsajátításával kezdődik. Könyvében izgalmas utazásra hívja a koktélok szerelmeseit; a kötet segítségével lépésről lépésre ismerhetjük meg az alkoholfogyasztás történetét, a koktélkészítéshez használt legfontosabb eszközöket és alapanyagokat, és a részletes útmutatókat követve mi magunk is gyakorlott mixerekké válhatunk.