Írd be, mit keresel:

Bocuse d’Or – a legfontosabb gasztronómiai esemény tudnivalói

Mit kell tudni a világ egyik legfontosabb gasztronómiai eseményéről, a Paul Bocuse francia gasztropápa által létrehozott versenyről, ami lázban tartja az egész világot? Összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat és a magyar vonatkozású fontosságokat is!

Cookta - 2017.01.24.
Bocuse d’Or – a legfontosabb gasztronómiai esemény tudnivalói

Idén 30. alkalommal kerül megrendezésre a Bocuse d'Or, a 2 évente megrendezett szakácsverseny, vagyis 60 éve indult el a zseniális francia szakács, Paul Bocuse mára világhírűvé vált gasztronómiai eseménye.

  • Kétévente van a verseny, a köztes években előverseny, vagyis kontinensenkénti főzőverseny, a világversenyt megelőző selejtező van.
  • 2017-ben január 24-én és 25-én mérik össze tudásukat a világ legjobb szakácsai. A verseny mindig Lyonban van, Paul Bocuse szülővárosában, ahol több étterme is működik, míg a köztes években rendezett előversenyeket mindig más városokban tartják, ezekre kontinensenként pályázni lehet. A tavalyi európai elődöntő helyszíne Budapest volt.
  • Idén először magyar versenyzője is van a Bocuse d'Or világversenynek: Széll Tamás képvisel minket, aki a tavalyi budapesti elődöntő európai nyerteseként indul a megmérettetésen – drukkoljunk neki!
  • Minden Bocuse d'Or versenynek van kiválasztott alapanyaga vagy tematikája. Idén a bresse-i csirke a kötelező elem és egy vegán fogás a kiválasztott tematika, erre pedig még sosem volt példa, mármint ez utóbbira. Hozzá kell tennünk, hogy a fine dining, vagyis az haute cuisine nem a vegánságáról híres! A mesterszakácsok a különféle húsokra, vadakra, bőséges vajra esküsznek, úgyhogy a csak növényi alapanyagokkal működő konyha nagy kihívás nekik!
  • Miért vegán, miért bresse-i csirke? Kezdjük a csirkével. A bresse-i csirke a jubileum okán lett kiválasztott, ugyanis a legelső alkalommal is ez volt a választott kötelező alapanyag. Egy nagyon szabályozott, főként szabadon és természetes táplálékokkal nevelt csirke a bresse-i, ezek a szabályozások biztosítják, hogy kiváló és nagyon ízletes húsú szárnyassal találkozzon mindenki, aki bresse-i csirkét vásárol. A vegán fogás pedig egyértelműen a fenntartható világról és környezetről szól, aminek egy kis – de fontos – teret ad a világ egyik legnépszerűbb rendezvénye, a Bocuse d'Or.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.