Mit kell tudni a világ egyik legfontosabb gasztronómiai eseményéről, a Paul Bocuse francia gasztropápa által létrehozott versenyről, ami lázban tartja az egész világot? Összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat és a magyar vonatkozású fontosságokat is!
Idén 30. alkalommal kerül megrendezésre a Bocuse d'Or, a 2 évente megrendezett szakácsverseny, vagyis 60 éve indult el a zseniális francia szakács, Paul Bocuse mára világhírűvé vált gasztronómiai eseménye.
- Kétévente van a verseny, a köztes években előverseny, vagyis kontinensenkénti főzőverseny, a világversenyt megelőző selejtező van.
- 2017-ben január 24-én és 25-én mérik össze tudásukat a világ legjobb szakácsai. A verseny mindig Lyonban van, Paul Bocuse szülővárosában, ahol több étterme is működik, míg a köztes években rendezett előversenyeket mindig más városokban tartják, ezekre kontinensenként pályázni lehet. A tavalyi európai elődöntő helyszíne Budapest volt.
- Idén először magyar versenyzője is van a Bocuse d'Or világversenynek: Széll Tamás képvisel minket, aki a tavalyi budapesti elődöntő európai nyerteseként indul a megmérettetésen – drukkoljunk neki!
- Minden Bocuse d'Or versenynek van kiválasztott alapanyaga vagy tematikája. Idén a bresse-i csirke a kötelező elem és egy vegán fogás a kiválasztott tematika, erre pedig még sosem volt példa, mármint ez utóbbira. Hozzá kell tennünk, hogy a fine dining, vagyis az haute cuisine nem a vegánságáról híres! A mesterszakácsok a különféle húsokra, vadakra, bőséges vajra esküsznek, úgyhogy a csak növényi alapanyagokkal működő konyha nagy kihívás nekik!
- Miért vegán, miért bresse-i csirke? Kezdjük a csirkével. A bresse-i csirke a jubileum okán lett kiválasztott, ugyanis a legelső alkalommal is ez volt a választott kötelező alapanyag. Egy nagyon szabályozott, főként szabadon és természetes táplálékokkal nevelt csirke a bresse-i, ezek a szabályozások biztosítják, hogy kiváló és nagyon ízletes húsú szárnyassal találkozzon mindenki, aki bresse-i csirkét vásárol. A vegán fogás pedig egyértelműen a fenntartható világról és környezetről szól, aminek egy kis – de fontos – teret ad a világ egyik legnépszerűbb rendezvénye, a Bocuse d'Or.