A cékla egy csodás alapanyag, amit nem csak ecetes salátaként érdemes fogyasztani... sőt! Szemvidító a szürke télben, sütve és főzve is telt, gazdag ízű, ami nagyon jól kombinálható szinte bármilyen zöldséggel, gyümölccsel, rizzsel, de sajtfélékkel is tökéletes összhangban van.
Ha igazán mutatós előételre vagy egészséges vacsorára vágyunk, akkor ez a céklás-sajtos carpaccio igazi aduász. Egyszerű, szépséges és nagyon finom, ráadásul egészséges is. A cékla magas vas- és alacsony kalóriatartalma miatt (100 g = 31 kcal) kiváló vérképző, jótékonyan hat a bélrendszerre, a májra és a vesére, hatékony a bőrproblémákra, különösen a mitesszerek ellen, magas a kalciumtartalma, ami a csontképződésre hat, illetve csökkenti a csontritkulás veszélyét, kálium- és magnéziumtartalma jót tesz az izmoknak, emellett magas a vitamintartalma: B-vitaminokat, C-vitamint tartalmaz.
A carpaccio szinte mindig előétel, Olaszországban született, a legelső alkalommal bélszínből, hajszálvékony szeletekre vágva készült, és a színe miatt kapta a carpaccio nevet, mivel az étel az olasz reneszánsz festő, Vittore Carpaccio képeinek színvilágát idézte. Ma olyan fogást jelöl minden esetben, ami nagyon vékonyra szelt és a tányéron elterített alapanyagokból áll – legyen az hús, hal vagy zöldség… Népszerűségének titka, hogy nagyon látványos, egyszerű és jól variálható.
Az alábbi recept a cékla, a friss sajt, az érett gorgonzola és a dió tökéletes harmóniáját dicséri, ami nagyon mutatós előétel, de salátaágyon tálalva tökéles vegetáriánus ebéd vagy vacsora is lehet. Ha sült céklával készítjük, érdemes akkor sütni a céklát, amikor valami mást is sütünk, így időt és energiát spórolhatunk meg – pédául bármilyen rakott étel vagy hús mellé-alá betehetjük a sütőbe.
Céklás-sajtos carpaccio
Hozzávalók:
Elkészítés: A céklát megmossuk, majd egyenként alufóliába csomagoljuk, és 180 fokos sütőben 1 óra alatt megsütjük – vagy bő forró vízben egészben megfőzzük. Ha langyosra hűlt, meghámozzuk, és vékonyan felszeleteljük.
A diót egy száraz serpenyőben illatosra pirítjuk, majd vágódeszkán durvára vágjuk. Az öntethez az olívaolajat és a balzsamecetet kis sóval és frissen őrölt borssal elkeverjük.
A salátaleveleket tálra rendezzük, a céklaszeleteket elrendezzük a saláta mellé, meglocsoljuk a balzsamecetes olívaolajjal, majd minden szelet céklára egy kiskanál friss kecskesajtot teszünk, rámorzsoljuk a gorgonzolát, végül megszórjuk a pirított dióval. Pirítóssal tálaljuk-fogyasztjuk.