Írd be, mit keresel:

Fordított almatorta illatosan, puha piskótával

A fordított pitetorta zseniális találmány, nagyon egyszerű, szépséges és finom a végeredmény, köszönhetően annak, hogy az alma krémessé párolódik a tészta alatt, ráadásul a tésztát sem tudja eláztatni vagy szalonnássá tenni.

Cookta - 2017.01.27.
Fordított almatorta illatosan, puha piskótával

A fordított almatorta, a tarte Tatin igazi klasszikus desszert, ami általában leveles vagy gyúrt vajas pitetésztával készül, és a legenda szerint egy véletlennek köszönhetjük. Történt egyszer ugyanis, hogy egy bizonyos Tatin kisasszony szórakozottságában elfelejtett tésztát tenni a tervezett almatorta aljára, és gyors megoldásként a tésztát inkább a tetejére borította, mint hogy elölről kezdje a teljes műveletet. Az így készült almatortának viszont hatalmas volt a sikere: a vajban párolódott-sült alma sokkal finomabb, krémesebb volt, mintha a sütemény tetejére került volna.

Ennek a sütési módszernek a nagyszerűségét jól mutatja, hogy azóta rengeteg recept és változat született, más gyümölcsökkel, sőt zöldségekkel, a pitetészta helyett piskótatésztával vagy kevert tésztával. Vannak, akik külön karamellizálják az almát egy sepenyőben egy kis cukorral és vajjal, majd ezután teszik a tortaforma aljára, de így gyakran beleragad vagy túlsül: aki szereti az aranyszínűre sült, puha, enyhén karamellizálódott almát, annak nem kell ennyit bajlódnia. Egy alaposan kivajazott, cukorral meghintett aljú kapcsos tortaformába halmozva az almát, majd erre öntve a tésztát, tökéletes végeredményt kapunk egy jó tésztarecepttel.

Mi most egy olyan egyszerű, gyors és kiadós kevert piskótatésztát ajánlunk, ami nem szárad ki, sokáig finom puha marad, nem morzsálódik, a hozzáadott olajnak köszönhetően, gyorsan és egyszerűen összeállítható, és olyan finom a végeredmény, hogy akár ünnepi asztalon is megállja a helyét.

Fordított almatorta puha kevert tésztával

Hozzávalók:

  • 30 dkg liszt
  • 1/2 csomag sütőpor
  • 3 tojás
  • 10 dkg cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 dl olaj
  • 3 dl tej
  • csipet só

Valamint:

  • diónyi vaj
  • 2 evőkanál cukor
  • 3-4 alma
  • 1/2 citrom leve

Elkészítés: A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét egy csipet sóval habbá verjük. A tojássárgákat a cukorral és a vaníliás cukorral  habosra keverjük, hozzáöntjük az olajat is, ezzel is elkeverjük. A lisztet a sütőporral elkeverjük, és a tejjel felváltva 2-3 részletben a cukros tojássárgához adjuk. Végül a tojáshabot is beleforgatjuk.

Az almákat meghámozzuk, kicsumázzuk, citromlével meglocsoljuk és összeforgatjuk.

Egy kapcsos tortaformát alaposan kivajazunk, az alján a vajat kicsit vastagabban hagyjuk, meghintjük cukorral, majd elterítjük benne az almacikkeket. A tésztát ráöntjük, elsimítjuk, és 175 fokos sütőbe toljuk. Légkeverés mellett kb. 30–35 perc alatt megsütjük, tűpróbával ellenőrizzük, majd a sütőből kivéve 10 percet pihentetjük.

Egy tálat a tortaforma tetejére borítunk, óvatosan átfordítjuk, lecsatoljuk a peremet, majd a forma alját finoman leemeljük a tetejéről. Hagyjuk kihűlni, majd szeletelve tálaljuk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.