Írd be, mit keresel:

Bíborszín boldogság: a Red Velvet torta

Amerika egyik legnépszerűbb süteménye a vörös bársony torta, vagyis a Red Velvet cake, aminek a tésztája gyönyörű mélypiros, és általában hófehér krémmel töltik és vonják be. Bármilyen ünnepre – szülinapra, esküvőre, Valentin-napra – ideális, és az elkészítése sem nehéz!

Cookta - 2017.01.29.
Bíborszín boldogság: a Red Velvet torta

A bíborvörös tészta egy véletlen kémiai folyamatnak volt köszönhető. Csokoládés piskótának indult, de a hozzáadott tejsavóval érintkezve a kakaópor kémiai reakcióba lépett a savas hatású tejtermékkel, így kapta a tészta vörös színét. Napjainkban már más, modernebb, kíméletesebb a kakaó feldolgozási folyamata, így ma már nem működik a vörös tészta természetes előállítása a kakaó–tejsavó kombóval, így mindenképpen ételfesték kell hozzá – vagy próbálkozhatunk esetleg egy kis céklalével.

A red velvet, vagyis a vörös bársony tökéletes elnevezése a süteménynek, mert nemcsak a színére utal, de tésztájának puha, selymes állagára is. Olyan sima és érzéki ízre is, mint ránézésre, pedig valójában egy vajas kevert piskóta egy kis kakaóval, amit joghurt, tejföl, író vagy tejsavó gazdagít és tesz puhává, könnyedségét pedig a szódabikarbónának köszönheti, ami akkor fejti ki tökéletesen a hatását a tésztában, ha egy kis ecettel összekeverjük, és hagyjuk felhabzani.

A krémnek egyetlen lényege, hogy fehér legyen. A leggyakrabban vaníliás, tejszínhab és mascarpone keveréke, de lehet akár citromos is, vagy hozzákeverhetünk egy kis olvasztott fehércsokit, egyik sem fogja elrontani. A torta díszítését nem érdemes túlzásba vinni: legszebb akkor, ha egyszerű, legfeljebb egy kis vörös piskótamorzsával szórjuk meg, ha mindenképp díszítésre vágyunk, de az is nagyon hatásos, ha nem is sejti az ünepelt vagy a vendégek, mit rejt a hófehér torta, és csak felvágásnál derül ki a vörös bársonyosság.

Red Velvet torta

Hozzávalók:

  • 25 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • csipet só
  • 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 12 dkg lágy vaj
  • 25 dkg cukor
  • 2 egész tojás
  • 2 dl tejföl
  • 1 teáskanál vanília-esszencia
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • 1 kávéskanál ecet
  • 2 evőkanál piros ételfesték

A krémhez:

  • 25 dkg mascarpone krémsajt
  • 2 dl tejszín
  • 1 evőkanál vanília-esszencia
  • 12 dkg porcukor

Elkészítés: A tésztához a lisztet, a sót, a sütőport és a kakaóport összekeverjük, majd egy keverőtálba szitáljuk. A lágy vajat egy másik tálban a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a vanília-esszenciát és a tojásokat, simára keverjük. A tejfölben elkeverjük a piros ételfestéket. A szódabikarbónát egy evőkanálba tesszük, rácsöpögtetjük az ecetet, majd ha felhabzott, a lisztes keverékhez adjuk, amihez hozzáöntjük a piros tejfölt is, illetve hozzákanalazzuk a tojásos-vajas kevercset, és robotgéppel krémesre, simára keverjük.

Egy 24 centis kapcsos tortaformát kivajazunk és kilisztezünk, belesimítjuk a tésztát, és 180 fokos sütőbe toljuk, légkeverés mellett kb. 30 perc alatt megsütjük. A sütőből kivéve hűlni hagyjuk, amikor langyosodik, akkor kivesszük a kapcsos tortaformából, és rácson hagyjuk teljesen kihűlni.

A töltelékhez és a bevonathoz a tejszínt habbá verjük, majd a mascarponét a porcukorral és a vanília-aromával kihabosítjuk. Először 2-3 evőkanál tejszínhabbal kicsit fellazítjuk a mascarponét, majd a többi tejszínt hozzáadva könnyed mozdulatokkal összekeverjük.

A kihűlt piros piskótát lapjában félbevágjuk, megtöltjük a mascarponés krém felével, majd kívülről is bevonjuk vele. Tálalásig a hűtőben pihentetjük.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.