Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy minden magyaros és paprikás fogás nehéz és gyomrot próbáló, de készülhet olyan tartalmas, laktató egytálétel is, amire ez egyáltalán nem igaz. Ilyen például ez a melengető vega leves is savanyú káposztával és gombával.
Töltött káposzta, székelykáposzta, csülök savanyú káposztával – a téli repertoár kedvelt fogásai mind, jó kis emberes egytálételek, és innen adódhat, hogy a savanyú káposztával készülő ételek nehezek. Pedig a savanyú káposzta valójában nagyon egészséges, alacsony a kalóriatartalma, rengeteg rostot tartalmaz, a bélrendszer seprűjének is nevezik, egyszerre tisztítja és erősíti a bélflórát, jótékonyan hat a gyomorra, nyersen tejsavtartalma pedig vetekszik a joghurtéval. Emellett rengeteg C-vitamin van benne, így érdemes minden nap elcsipegetni belőle nyersen is, mert nemcsak finom, de valóban nagyon jótékonyan hat a szervezetünkre.
Ebbe a levesbe a savanyú káposzta mellett gomba került, ami szintén szuper alapanyag és szinte nulla kalóriás, valamint egy kis sárgarépa, hagyma és sovány tejföl, így kimondottan alakbarát és egészséges, de tartalmas, egytálételnek is beillő fogás, ami fillérekből elkészíthető. Természetesen egy kis virslivel is feldobható, ha valakinek hiányozna belőle a hús!
Gombás káposztaleves
Hozzávalók:
Elkészítés: A hagymát meghámozzuk és finomra vágjuk, a gombát megmossuk és felszeleteljük, a sárgarépát durvára lereszeljük, a savanyú káposztát kicsit összevágjuk, hogy ne legyenek túl hosszúak a szálai.
Az olajon megfuttatjuk a hagymát, rádobjuk a káposztát, a répát és a gombát, a babért és a köményt, néhány percig pároljuk időnként megkeverve, majd a pirospaprikával meghintjük, összeforgatjuk, felengedjük vízzel, sózzuk és borsozzuk, és lefedve kb. 15 percet főzzük közepes tűzön.
A tejfölt kikeverjük, hozzáadunk a leves levéből egy merőkanálnyit, ezzel is simára keverjük, majd a leveshez öntjük, egyet forralunk rajta.
Ízlés szerint egy kis plusz tejföllel kínáljuk.