Igazi társasági étel a marharagu, bármilyen fűszerezéssel és zöldségekkel készítjük, hiszen mivel sokáig fő, nem érdemes belőle keveset készíteni. Viszont isteni finom, így ha nekiállunk, hívjunk társaságot!
A gazdag, szaftos marhahúsos ragu sokfelé népszerű. Elsőként itt van nekünk örök klasszikusunk, a marhapörkölt, amit akár közös programként – hála a jó időnek – akár bográcsban is megfőzhetünk, kalákában. De ha izgalmasabb, számunkra különlegesebb ízvilágot választanánk, akkor a burgundi vörösboros vagy az ír sörös marharagu is isteni finom, bevállalósoknak pedig a szicíliai mazsolás-boros marhahúsos fogás, a stufato di manzo lehet a jó választás.
A szicíliai marharagu lényege, hogy lassan főzik nem kevés fűszerrel és vörösborral egészen omlósra a húst, sűrűre a szaftot. A hús mellé kerül hagyma, sárgarépa, szárzeller, gomba, paradicsom és némi mazsola is, ami elsőre furcsa lehet, de nagyon kellemes és izgalmas benne, valószínűleg a déli arab hatásnak köszönhető az édes belevaló. Fűszerként fokhagymát, kakukkfüvet és egy kevés fahéjat is használnak – a végeredmény pedig egy nagyon kerek, harmonikus, illatos, sűrű ragu, ami az összeállítás után szinte magától elkészül, nemigen kell felé se nézni.
Szicíliában hagyományosan polentával tálalják, amit leggyakrabban egy kis parmezánnal is gazdagítanak, hiszen ünnepi, gazdag fogás, de készíthetünk hozzá párolt rizst vagy akár főtt tésztát is, a lényeg, hogy a ragu egyetlen cseppje se menjen kárba.
Szicíliai marharagu (stufato de manzo)
Hozzávalók:
Elkészítés: A zöldségeket, a hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, felaprítjuk, a húst felkockázzuk. Kb. fél deci olívaolajat egy nagyobb edényben felforrósítunk, megdinszteljük rajta a hagymát, hozzáadjuk a húst, kevergetve, sózás nélkül alaposan körbepirítjuk, majd mehet bele a fokhagyma, a felaprított répa, zeller és paradicsom, valamint a mazsola, a fahéj, a kakukkfű, só és bors. Jól összeforgatjuk, felöntjük a borral és annyi vízzel vagy alaplével, hogy bőségesen ellepje, és lefedve 1,5–2 órát főzzük takarékon.
Ezután a gombát is hozzáadjuk, megkóstoljuk, ha szükséges, még korrigáljuk a fűszerzést, pótolhatjuk a folyadékot egy kis vízzel, ha kell, és még kb. 30 percet főzzük.
Ha kellően megpuhult a hús, tálalhatjuk puliszkával vagy ízlés szerinti körettel.