Az omlós kekszhez nem kell alkalom, ez a süti mindig jó! Uzsonnára, kávé mellé, vendégvárónak, gyerekeknek reggelire egy pohár tejjel vagy elcsomagolva a játszótérre, de a szép tavaszi időben vihetjük kirándulásra, piknikre. Egyszerű és nagyon finom!
Nem kevés vaj és mogyoróvaj van ebben az isteni kis amerikai omlós kekszben, amitől szinte szétolvad a szájban, és ugyanettől marad hosszan friss is dobozba zárva. A mogyoróvajat leszámítva csupa egyszerű, mindig rendelkezésre álló alapanyag van benne, a hozzávalókat pedig csak egyszerűen össze kell dolgozni, majd gombócokká formázni és lelapogatni, és mehet is a sütőbe. Itt viszont figyelni kell, hogy ne süssük túl, mert akkor morzsálódós, száraz lesz.
Süthetünk sima kekszeket vagy tallérokat a tésztából, de egy villával csíkos vagy kockás mintázatot is nyomhatunk a tetejükre, így mutatósabb sütiket kapunk. Aki szereti, beledolgozhat apróra vágott csokit vagy csokicsipszet, de akár egy kis durvára vágott mogyorót is – egyik sem fogja elrontani.
Mogyoróvajas omlós keksz
Hozzávalók:
Elkészítés: A lágy vajat és a cukrot egy keverőtálba tesszük, elektromos habverővel alaposan kihabosítjuk. Hozzáadjuk a tojásokat és a mogyoróvajat, ezzel is elkeverjük, majd hozzáöntjük a sütőporral elkevert lisztet, és ezzel is eldolgozzuk. A masszát hűtőbe tesszük 30 percre.
A masszából jó diónyi darabokat szaggatunk, gombóccá formáljuk, sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, tenyérrel kicsit lenyomjuk, de ne túlságosan, mert még elterül kicsit, majd villával mintát nyomunk bele.
180 fokos sütőbe toljuk, és kb. 15 perc alatt megsütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni.