Írd be, mit keresel:

Spanyol sonkás krokett – a húsvéti sonka eltüntetésének legjobb módja

A spanyol tapasok egyik kihagyhatatlan darabja a croquetas de jamón, vagyis a sonkás krokett, amit elvileg Serrano sonkával készítenek, de tökéletes a maradék húsvéti sonka felhasználására. Eszméletlen finom, és nem is bonyolult!

Cookta - 2017.04.18.
Spanyol sonkás krokett – a húsvéti sonka eltüntetésének legjobb módja

Nem hiányozhat egyik tapasbárból sem a kívül ropogós, belül puha és krémes húsos krokett. Sonka mellett készítik felaprított sült csirkével is, ezzel kevésbé karakteres, mint a sonkás változat. Előételnek és vendégvárónak is remek, de egy salátával akár ebédre vagy vacsorára is kiváló. 

Mindenképpen érdemes hozzá érettebb vagy füstölt, határozott ízű sonkát választani, így pont megfelelő hozzá a húsvéti sonka maradéka. Egészen más jellegű étel, mint amit az ünnepek alatt ettünk, így senki nem fog panaszkodni, hogy unalmas. Főleg ha készítünk mellé egy pikáns paradicsomszószt vagy zöldfűszeres mártogatóst krémsajttal vagy tejföllel. 

Spanyol sonkás krokett (croquetas de jamón)

Hozzávalók:

  • 7 dl tej
  • 1 fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 babérlevél
  • 1 teáskanál egész fekete bors
  • 15-20 dkg sonka
  • 10 dkg liszt
  • 10 dkg vaj

Valamint:

  • liszt, tojás és zsemlemorzsa a panírozáshoz
  • olaj a sütéshez

Elkészítés: A hagymát és a fokhagymát megpucoljuk, a hagymát négybe vágjuk, a fokhagymát kés pengéjével megroppantjuk. A tejet egy lábasba öntjük, hozzáadjuk a hagymát, a fokhagymát, a babérlevelet és a szemes borsot, felforraljuk, majd a tűzről levéve 15 percet állni hagyjuk, majd leszűrjük.

A sonkát apróra vágjuk, és zsiradék nélkül egy serpenyőben kicsit átsütjük, majd egy tányérba öntjük, félretesszük.

Ugyanebben a serpenyőben felolvasztjuk a vajat, megszórjuk a liszttel, és folyamatosan kevergetve kicsit átforrósítjuk, majd a leszűrt tejet folyamatos keverés mellett hozzáadjuk, sózzuk, majd a sonkát is hozzáadva jó sűrű besamellé főzzük. A masszát hagyjuk teljesen kihűlni és megdermedni.

A masszából kroketteket formázunk, lisztben, tojásban és zsemlemorzsában megforgatjuk, és forró olajban aranybarnára sütjük. Papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges zsiradékot felszívja, és melegen tálaljuk ízlés szerinti mártogatóssal vagy akár salátával. 

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.