Írd be, mit keresel:

Tavasz a tányérban: gyors tészta pestóval és spárgával

Megjelent a spárga, és ugyan még kicsit húzós az ára, de ha például tésztával készítjük el, egészen kiadós lesz, arról nem is beszélve, hogy gyors, nagyon tavaszi és csupa zöld!

Cookta - 2017.04.20.
Tavasz a tányérban: gyors tészta pestóval és spárgával

Isteni finom fogás a pestós-spárgás tészta, mindennel együtt 15 perc alatt megvan, még akkor is, ha a pestót magunk készítjük. Igaz, ehhez a spárga meleltt szükségünk lesz egy cserép vagy egy csokor friss bazsalikomra és némi mandulára – esetleg dióra vagy fenyőmagra – is, de kész pestóval is nagyon finom. Aki szeretné kicsit szószosabbra, a pestót kikeverheti egy kis tejszínnel vagy tejföllel, mielőtt a tésztára kanalazná.

A spárgát illetően két választásunk van: a fehér és a zöld, ezek árban megegyeznek, de feldolgozás szempontjából nagyon nem. A fehéret ugyanis nagyon alaposan meg kell hámozni, nehogy fás, szálas részek maradjanak, mert úgy nem túl kellemes. A zölddel viszont nagyon könnyű a dolgunk, ezt nem kell hámozni, csupán a szálvégektől 2-3 centire meghajlítani: ahol törik, ott ér véget a fás rész. Pofonegyszerű! A spárgás tudnivalók összefoglalója itt található >>

Figyelem! A spárgát nem ér túlfőzni, elég neki pár perc, hogy még jól harapható legyen, ne plöttyedjen szét, mert akkor ízben és állagban sem a legkellemesebb. Az ízét úgy őrzi meg legjobban, ha vajon kicsit megpároljuk, kis citrommal és csipetnyi cukorral kiemelve az aromákat. 

Pestós tészta zöld spárgával

Hozzávalók: 

  • 40 dkg vékonymetélt (vagy más tészta)
  • 50 dkg zöld spárga
  • 1 evőkanál vaj
  • 1/2 citrom
  • csipet cukor
  • só, bors
  • ízlés szerint parmezánsajt

A pestóhoz: 

  • 1 csokor friss bazsalikom
  • 1 marék héjatlan mandula
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál citromlé
  • 1 dl olívaolaj

Elkészítés: A zöld spárgák végeit letörjük, a zöldséget 4-5 centis darabokra vágjuk. A vajat egy serpenyőben megolvasztjuk, rátesszük a spárgát, sózzuk, ráfacsarunk egy kevés citromlevet, egy csipet cukorral megszórjuk, és időnként megrázogatva, megforgatva, fedő alatt a vajon 5–6 perc alatt roppanósra pároljuk.

Közben a tésztához a főzővizet feltesszük melegedni, sózzuk, majd a vékonymetéltet (vagy más tésztát) a csomagon jelzett idő alatt megfőzzük, majd leszűrjük.

A pestóhoz a bazsalikomot megmossuk, a leveleit lecsipkedjük, és egy késes robotgépbe tesszük, hozzáadjuk a meghámozott fokhagymát, a mandulát, egy kevés citromlevet, némi sót és az olívaolajat, és krémesre turmixoljuk.

A tésztát tányérokba szedjük, pestót és spárgát kanalazunk rá, meghintjük forgácsokra vágott vagy reszelt parmezánnal.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.