Az eper megunhatatlan gyümölcs, szerencsére egészséges is, így nem kell visszafognunk magunkat a fogyasztásában. Szezonban, de szezonon kívül is szuper alapanyaga lehet különféle napindító turmixoknak.
Frissen és fagyasztva is érdemes engedni az eper csábításának: nemcsak isteni, de méregtelenít, jótékonyan hat az emésztésre, megszépíti a bőrt, különösen a pattanásos bőrre áldásos a fogyasztása. Rengeteg kálium és vas van benne, magas pektintartalmának köszönhetően gátolja a zsírok felszívódását, így csökkenti a vér koleszterinszintjét és óvja szívünket is ez a szív alakú gyümölcs, így érdemes minél gyakrabban ezzel indtani a napot, például egy finom turmix formájában.
De hogy ne legyen unalmas, érdemes az epres turmixot is variálni. Akár egy kis narancslével és banánnal smoothie-vá mixelni, almával, banánnal és kókuszreszelékkel turmixolni, de tovább is lehet gondolni, mint ahogy tették ezt az amerikai Delishnél, és olyan elképesztő reggeli italokat készítettek, mint az epres sajttorta-turmix vagy a kedvelt mogyoróvajas-eperdzsemes szendvicsük (PB&J – peanut butter & jelly) ihlette mogyoróvajas eperturmix. 5 krémes és izgalmas epres turmix készül az alábbi videóban, utána pedig a kísérletező kedvűeknek jöjjenek a variációk és a hozzávalók.
Epres sajttorta – de turmix!
– tej, eper, krémsajt, görög joghurt, zabkeksz
Csokis eperturmix
– tej, görög joghurt, eper, kakaópor, vaníliakivonat
Kókuszos eperturmix
– kókusztej, eper, ananász
Mogyoróvajas eperturmix (PB&J)
– mandulatej, eper, mogyoróvaj, juharszirup
Banános-mangós eperturmix
– mandulatej, eper, banán, mangó
Melyik a kedvenc?