A hosszú, hideg tél után igazi felüdülés a szép piros eper látványa, hát még ha egy finom tortába is belecsempésszük… Csupakrém epres joghurttorta készült, ami mutatós, isteni és egyszerű.
A torta tésztája egy egyszerű piskóta, melyet két egyforma lappá vágtam el, ezt töltöttem meg rengeteg habos krémmel. A krémbe nem natúr, hanem epres joghurtot tettem, hogy igazán epres legyen, persze friss eperdarabok is kerültek bele apróra vágva, és tejszínnel lazítottam, hogy könnyű és habos legyen.
A torta összeállítása igen egyszerű, és csakis a hűtőben való dermedésre kell pár órát várakoznunk, illetve szerintem érdemes már előző nap elkészíteni, majd tálalásig a hűtőben tárolni. Így a krém is kellően megdermed, és az ízek is jól összeérnek.
Joghurttorta eperrel
Hozzávalók egy 24 cm-es tortaformához:
A piskótához:
Elkészítés: A porcukrot és a vaníliás cukrot tegyük bele a keverőtálba, majd adjuk hozzá az egész tojásokat, és robotgéppel keverjük habosra. Amikor már jó habos, állandó keverés mellett adjuk hozzá a forró vizet, és keverjük tovább 1–2 percig. Ezután szitáljuk hozzá a lisztet, majd fakanállal keverjük óvatosan össze.
A tortaformát zsírozzuk és lisztezzük ki, majd egyenletesen öntsük bele a masszát. Ízlés szerint sütőpapírral is kibélelhetjük, nyilván akkor nem kell kikenni.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 30–35 percig, tűpróbáig. Én légkeverésnél 150 fokon 30 percig sütöttem. A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen.
Amikor a piskóta már teljesen kihűlt, vágjuk vízszintesen félbe, majd az alsó lapot tegyük vissza az előzőleg sütőpapírral kibélelt tortaformába.
Epres-joghurtos krém
Hozzávalók:
Elkészítés: A joghurtot tegyük bele egy tálba, adjuk hozzá a porcukrot és a vaníliás cukrot, majd keverjük össze.
A vizet forraljuk fel, majd vegyük le a tűzről, állandó keverés mellett adjuk hozzá a porzselatint, és addig keverjük, míg teljesen feloldódik a zselatin, és langyosra hűl. Ezután öntsük hozzá a joghurtos keverékhez, majd keverjük alaposan össze.
A tejszínt verjük fel kemény habbá, majd apránként, óvatosan keverjük hozzá a joghurthoz.
Az epret alaposan mossuk meg, csepegtessük le, majd ízlés szerint daraboljuk fel. Én kisebb darabokra vágtam. Ezután adjuk hozzá a joghurtos-habos krémhez, és szintén óvatosan forgassuk össze.
A tortaformában lévő piskótára egyenletesen öntsük rá a krémet, majd helyezzük rá a másik tésztalapot. Tenyérrel egy kicsit nyomkodjuk le, majd tegyük be a hűtőbe pár órára, hogy a krém teljesen megdermedjen, és az ízek összeérjenek. Én előző nap megcsináltam, majd a hűtőben pihent tálalásig.
Tálalás előtt vegyük ki a tortaformából, helyezzük tortatálra. A tetejét ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, díszítsük félbevágott eperszemekkel, majd szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.