Karintiában van egy hagyomány, miszerint a lányok addig nem mehetnek férjhez, amíg nem tudják tökéletesen elkészíteni a jellegzetesen csipkézett szélű töltött tésztaételüket, a Kasnudelt.
A napokban az osztrák nagykövetség vendégei lehettünk, ahol egy tündéri karintiai asszony mutatta meg jellegzetes ételük, a túrós-krumplis töltött tésztatáska készítésének csínját-bínját.
A tésztája egy egyszerű gyúrt tészta, amit zöldfűszerekkel és hagymával ízesített túrós-krumplis keverékkel töltenek meg, majd a széleket lenyomkodják, és kézzel szinte elvarrják, vagyis félcentinként visszahajtogatják, amitől nagyon mutatós, csipkés szélű lesz a töltött tészta.
Zöldfűszerként leggyakrabban snidlinget, petrezselymet, mentát és turbolyát használnak ehhez a vegetáriánus változathoz, de létezik húsos és vargányagombás változat is. A tésztatáskákat sós, forró vízben kifőzik, és olvasztott vajjal meglocsolva, snidlinggel vagy petrezselyemmel meghintve tálalják. A végeredményt mi is kóstoltuk: tényleg nagyon finom!
Kärntner Kasnudel (karintiai töltött tésztatáska)
Hozzávalók:
A tésztához:
A töltelékhez:
Elkészítés: A tésztához a lisztet a sóval elkeverjük, hozzáadjuk a tojásokat, és annyi vizet, hogy közepesen kemény tésztát gyúrhassunk belőle. Ha összeállt és jó rugalmas a tészta, gombóccá formázva félretesszük pihenni, amíg elkészül a töltelék.
A töltelékhez a póréhagymát felaprítjuk, és 1 evőkanál vajon megdinszteljük. A főtt krumplit összetörjük, hozzáadjuk a túrót, a dinsztelt póréhagymát és a zöldfűszereket, sózzuk, borsozzuk, jól összedolgozzuk, majd diónyi golyókat formázunk belőle.
A tésztát vékonyra kinyújtjuk, és pohárral köröket szaggatunk belőle. Mindegyik közepére túrós tölteléket teszünk, félbehajtjuk, lenyomkodjuk, majd csippentő mozdulatokkal visszahajtogatjuk a tésztát.
Bő, sós vízbe tesszük a táskákat, és pár perc alatt megfőzzük, majd szűrőkanállal kiemeljük.
A maradék vajat felolvasztjuk, és ezzel locsoljuk meg a tésztát, snidlinggel vagy más zöldfűszerrel meghintve tálaljuk.