Írd be, mit keresel:

Kasnudel, az osztrákok kedvenc tésztaétele

Karintiában van egy hagyomány, miszerint a lányok addig nem mehetnek férjhez, amíg nem tudják tökéletesen elkészíteni a jellegzetesen csipkézett szélű töltött tésztaételüket, a Kasnudelt.

Cookta - 2017.05.02.
Kasnudel, az osztrákok kedvenc tésztaétele

A napokban az osztrák nagykövetség vendégei lehettünk, ahol egy tündéri karintiai asszony mutatta meg jellegzetes ételük, a túrós-krumplis töltött tésztatáska készítésének csínját-bínját.

A tésztája egy egyszerű gyúrt tészta, amit zöldfűszerekkel és hagymával ízesített túrós-krumplis keverékkel töltenek meg, majd a széleket lenyomkodják, és kézzel szinte elvarrják, vagyis félcentinként visszahajtogatják, amitől nagyon mutatós, csipkés szélű lesz a töltött tészta.

Objektum doboz

Zöldfűszerként leggyakrabban snidlinget, petrezselymet, mentát és turbolyát használnak ehhez a vegetáriánus változathoz, de létezik húsos és vargányagombás változat is. A tésztatáskákat sós, forró vízben kifőzik, és olvasztott vajjal meglocsolva, snidlinggel vagy petrezselyemmel meghintve tálalják. A végeredményt mi is kóstoltuk: tényleg nagyon finom!

Kärntner Kasnudel (karintiai töltött tésztatáska)

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 30 dkg liszt
  • 3 tojás
  • 1 teáskanál só
  • 3-4 evőkanál víz

A töltelékhez:

  • 25 dkg szemcsés túró
  • 25 dkg főtt burgonya
  • 10 dkg póréhagyma
  • 10 dkg vaj
  • 1 nagy marék finomra vágott menta, turbolya és petrezselyem vegyesen
  • 1 kis csokor snidling
  • só, bors

Elkészítés: A tésztához a lisztet a sóval elkeverjük, hozzáadjuk a tojásokat, és annyi vizet, hogy közepesen kemény tésztát gyúrhassunk belőle. Ha összeállt és jó rugalmas a tészta, gombóccá formázva félretesszük pihenni, amíg elkészül a töltelék.

A töltelékhez a póréhagymát felaprítjuk, és 1 evőkanál vajon megdinszteljük. A főtt krumplit összetörjük, hozzáadjuk a túrót, a dinsztelt póréhagymát és a zöldfűszereket, sózzuk, borsozzuk, jól összedolgozzuk, majd diónyi golyókat formázunk belőle.

A tésztát vékonyra kinyújtjuk, és pohárral köröket szaggatunk belőle. Mindegyik közepére túrós tölteléket teszünk, félbehajtjuk, lenyomkodjuk, majd csippentő mozdulatokkal visszahajtogatjuk a tésztát.

Bő, sós vízbe tesszük a táskákat, és pár perc alatt megfőzzük, majd szűrőkanállal kiemeljük.

A maradék vajat felolvasztjuk, és ezzel locsoljuk meg a tésztát, snidlinggel vagy más zöldfűszerrel meghintve tálaljuk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.