Írd be, mit keresel:

Nagyon csokis élvezet – egészségesebben, kalóriaszegényebben

Igazán csokis, puha, csodásan könnyű ez a muffin, amiben nincs sem liszt, sem zsiradék, és cukor is csak annyi, amennyit a csokoládé tartalmaz. Hogy mindehhez még egyszerű is elkészíteni, az már tényleg csak hab a tortán.

Cookta - 2017.05.02.
Nagyon csokis élvezet – egészségesebben, kalóriaszegényebben

Csodás csokis muffinunk fő alapanyagai a tojás és a cukkini, de senki se ijedjen meg, nem cukkinis rántotta a végeredmény, hanem egy tényleg nagyon puha, szaftos, édes sütemény. A cukkini finomra lereszelve kerül bele, hámozott formában, és sülés közben teljesen el is tűnik a tésztában, viszont nedvességtartalmával és rostjaival kiváltja a vajat, és jóval kalóriaszegényebb lesz így a csokis sütink.

A lisztet étkezési keményítő pótolja, így gluténérzékenyeknek is ideális lehet a recept, a cukor helyett pedig stévia kerül bele, de kiváltható cukorral vagy más édesítővel. Lényeges szereplő még a csokoládé, amiből érdemes magas kakaótartalmú, jobb minőségű étcsokoládét használni, aminek csokisságát még egy kevés holland kakaóporral fokozhatjuk – ha már csokis süti, akkor ezzel a kulcsfontosságú alapanyaggal ne spóroljunk!

Az alaprecept természetesen tovább is gondolható, fűszerezhető fahéjjal, csilivel, kardamommal, vagy potyogtathatunk bele egy kis epret, málnát, meggyet… elrontani nem fogja!

Cukkinis-csokis muffin

Hozzávalók:

  • 4 tojás
  • 20 dkg cukkini
  • 15 dkg étcsokoládé (70% kakaótartalmú)
  • 1 púpos evőkanál holland kakaópor
  • 1,5 evőkanál étkezési keményítő
  • 4 dkg stévia (vagy 8 dkg cukor, esetleg más édesítő)
  • kevés vaníliakivonat
  • csipet só

Elkészítés: A csokoládét felkockázzuk, tálba tesszük, és mikróban vagy gőz felett felolvasztjuk.

A cukkinit meghámozzuk, és finom reszelőn lereszeljük.

A tojásokat szétválasztjuk, a sárgákhoz hozzáadjuk a stéviát (vagy cukrot) és a vaníliakivonatot, alaposan elkeverjük, hozzáadjuk a kakaóport, ezzel is elkeverjük, majd mehet bele a reszelt cukkini fele a levével együtt, ezzel is simára keverjük. Hozzáadjuk az étkezési keményítőt és a felolvasztott, de már nem forró csokoládét, majd a maradék cukkinit is hozzáadjuk, elkeverjük. 

A tojásfehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verjük, 2-3 evőkanálnyi habbal fellazítjuk a csokis-cukkinis masszát, majd a többit is óvatosan összeforgatjuk a csokis résszel.

Papírkapszlival bélelt muffinformákba elosztjuk a masszát, 180 fokos sütőbe toljuk, és 15-20 perc alatt megsütjük.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.