Kívül kicsit roppan, belül krémesen puha, nagyon egyszerű, gyors és kiadós az édesburgonyából készített kis fasírtgolyó. Sütőben sül, egészséges és vega finomság, amibe egyszerűen beleszerettünk!
Vendégvárónak vagy egy salátával önálló fogásnak is nagyon jó, piknikre, kirándulásra is ideális a zöldségfasírt, ami most főtt édesburgonyából készült. Édeskés íze miatt gyerekek is élvezettel kapkodták be az aranyszín golyókat, ráadásul gluténmentes, és tojás sincs benne, csupán egy kis reszelt sajt, zabpehely és chiamag fogja össze. Ez utóbbi kellemesen roppan a fogak alatt, már csak ezért is érdemes beletenni, de enélkül is összeáll a massza.
Fűszerként most egy kis friss kakukkfű került bele, de nagyon jól illik hozzá a petrezselyem vagy a finomra vágott újhagyma is, és akár más zöldséggel is kipróbálható ez az igazán egyszerű finomság. Olaj nélkül, sütőben sült, ráadásul gyorsan meg is van, melegen és hidegen is nagyon finom. Egészséges falatkáknak éppúgy megfelel egy mártogatóssal, mint főzelék, saláta kísérőjeként.
Sajtos zöldségfasírt édesburgonyából
Hozzávalók:
Elkészítés: Az édesburgonyát meghámozzuk, leöblítjük, majd felkozkázzuk, sós, forró vízbe dobjuk, és kb. 10 perc alatt puhára főzzük. Szűrőbe öntjük, hagyjuk lecsöpögni és kicsit hűlni.
A leszűrt édesburgonyát krumplinyomóval áttörjük, hozzáadjuk a reszelt sajtot, a chiamagot, a késes aprítóban kicsit áttört zabpelyhet és az olajat, valamint sóval, borssal és kakukkfűvel ízesítjük, kézzel összemancsoljuk.
Egy tepsibe sütőpapírt terítünk, és a zöldséges masszából diónyi gombócokat formázunk, a tepsire rakosgatjuk.
180 fokos sütőbe toljuk, és 15 perc alatt megsütjük. Fűszeres mártogatóssal előételnek és vendégvárónak is remek, de salátával nagyon finom vega vacsora lehet.