Sokunk kedvence a tojásos nokedli friss fejes salátával, és elég nehéz is ráunni, de aki kóstolta már a spenótos galuskát, az szívesen elcsábul: egyszerű, kiadós, gyors, pénztárcabarát, és egy krémes sajtszósszal tálalva bizony felveszi a versenyt a tojásos galuskával.
Bár a spenót megosztó étel, többnyire csak a rosszul elkészített főzelék emléke okozza az ellenállást ezzel a nagyon egészséges és sokféle módon elkészíthető zöldséggel. A friss spenót egy kis fokhagymával és tejszínnel összepárolva zseniálisan egyszerű köret, a zsenge spenót vagy a bébispenót nyersen is nagyon jó salátaalap, de a fagyasztott parajpüré is sok fogáshoz jól jöhet, érdemes belőle mindig tartani otthon – életmentő gyors megoldás lehet.
A spenótos nokedli gyorsan elkészül, és egy krémes sajtszósszal tökéletes húsmentes egytálétel, de a húsimádóknak is kedvezhetünk, ha egy kis sült baconnel összeforgatva tálaljuk. A sajtszósz ízvilágát meghatározza, hogy milyen sajttal készítjük, rakhatunk bele karakteresebb rokfortot vagy gorgonzolát is, de ha csak semlegesebb trappistánk van otthon, adhatunk hozzá egy kis zúzott fokhagymát, ami a spenóthoz és a sajthoz is nagyon jól illik.
Spenótos nokedli sajtmártással
Hozzávalók:
A sajtmártáshoz:
Elkészítés: A fagyasztott spenótot hagyjuk kiengedni, majd gyengéden kinyomkodjuk. A liszttel, a tojásokkal és 1,5 dl vízzel tésztává összedolgozzuk, sózzuk, ha szükséges, akkor még egy kis vizet adunk hozzá, hogy sűrű, de még folyós állagú legyen.
Egy fazékban vizet forralunk, sózzuk, a spenótos tésztát nokedliszaggatóval a lobogó vízbe szaggatjuk adagonként, egyszerre ne főzzünk túl sokat, mert a tészta visszahűti a vizet. Pár percet hagyjuk főni, szűrőkanállal kiemeljük, tálba tesszük, és melegen tartjuk, míg az összes nokedlit megfőzzük.
Közben a sajtmártáshoz egy kis lábasban felolvasztjuk a vajat, meghintjük a liszttel, elkeverjük, kicsit átforrósítjuk, majd apránként hozzáadjuk a tejet, és csomómentesre keverjük. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a reszelt sajtot, 1-2 perc alatt összefőzzük, amíg a sajt felolvad.
A spenótos galuskát tányérokba szedjük, a tetejükre kanalazunk a sajtmártásból, és azonnal tálaljuk.