Írd be, mit keresel:

Spenótos nokedli sajtmártással – kiadós klasszikus kicsit felturbózva

Sokunk kedvence a tojásos nokedli friss fejes salátával, és elég nehéz is ráunni, de aki kóstolta már a spenótos galuskát, az szívesen elcsábul: egyszerű, kiadós, gyors, pénztárcabarát, és egy krémes sajtszósszal tálalva bizony felveszi a versenyt a tojásos galuskával.

Cookta - 2017.05.04.
Spenótos nokedli sajtmártással – kiadós klasszikus kicsit felturbózva

Bár a spenót megosztó étel, többnyire csak a rosszul elkészített főzelék emléke okozza az ellenállást ezzel a nagyon egészséges és sokféle módon elkészíthető zöldséggel. A friss spenót egy kis fokhagymával és tejszínnel összepárolva zseniálisan egyszerű köret, a zsenge spenót vagy a bébispenót nyersen is nagyon jó salátaalap, de a fagyasztott parajpüré is sok fogáshoz jól jöhet, érdemes belőle mindig tartani otthon – életmentő gyors megoldás lehet.

A spenótos nokedli gyorsan elkészül, és egy krémes sajtszósszal tökéletes húsmentes egytálétel, de a húsimádóknak is kedvezhetünk, ha egy kis sült baconnel összeforgatva tálaljuk. A sajtszósz ízvilágát meghatározza, hogy milyen sajttal készítjük, rakhatunk bele karakteresebb rokfortot vagy gorgonzolát is, de ha csak semlegesebb trappistánk van otthon, adhatunk hozzá egy kis zúzott fokhagymát, ami a spenóthoz és a sajthoz is nagyon jól illik.

Spenótos nokedli sajtmártással

Hozzávalók:

  • 30 dkg liszt
  • 3 tojás
  • 20 dkg fagyasztott spenót
  • 1,5–2 dl víz
  • só, bors

A sajtmártáshoz:

  • 4 dkg vaj
  • 2 evőkanál liszt
  • 3-4 dl tej
  • 10 dkg reszelt sajt
  • 2 gerezd fokhagyma

Elkészítés: A fagyasztott spenótot hagyjuk kiengedni, majd gyengéden kinyomkodjuk. A liszttel, a tojásokkal és 1,5 dl vízzel tésztává összedolgozzuk, sózzuk, ha szükséges, akkor még egy kis vizet adunk hozzá, hogy sűrű, de még folyós állagú legyen.

Egy fazékban vizet forralunk, sózzuk, a spenótos tésztát nokedliszaggatóval a lobogó vízbe szaggatjuk adagonként, egyszerre ne főzzünk túl sokat, mert a tészta visszahűti a vizet. Pár percet hagyjuk főni, szűrőkanállal kiemeljük, tálba tesszük, és melegen tartjuk, míg az összes nokedlit megfőzzük.

Közben a sajtmártáshoz egy kis lábasban felolvasztjuk a vajat, meghintjük a liszttel, elkeverjük, kicsit átforrósítjuk, majd apránként hozzáadjuk a tejet, és csomómentesre keverjük. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a reszelt sajtot, 1-2 perc alatt összefőzzük, amíg a sajt felolvad.

A spenótos galuskát tányérokba szedjük, a tetejükre kanalazunk a sajtmártásból, és azonnal tálaljuk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.