A karfiol remek zöldség, nagyon egészséges és alakbarát, valójában negatív kalóriás étel, aminek a megemésztéséhez több energiára van szüksége a szervezetnek, mint amennyi benne van. Legtöbbször levesnek vagy bundázva készítjük, de ennél jóval többet tud, mutatunk is egy nagyon finom karfiolos szendvicskrémet.
A hummusz eredetileg csicseriborsóval készül, és egy nagyon finom vegán kence, a Közel-Kelet és az arab konyha közös kedvence. A főtt hüvelyest pürésítik, majd fűszerekkel és szezámmagpasztával, úgynevezett tahinivel krémesítik, és fogyasztják pitakenyérrel, zöldségekkel. Mára már az egész világon elterjedt, mert egyrészt nagyon egyszerű, másrészt egészséges és vegán, de olyan finom, hogy a megrögzött húsevők is szívesen fogyasztják.
A krémes kence annyira népszerű, hogy ma már nem csak csicseriborsóval készül, létezik céklás és sütőtökös változata is, de gyakorlatilag bármilyen zöldség jó alapja lehet a fűszeres krémnek: most egy karfiolos változat készült, nagyon finom az alapváltozat is, de bátran variálható fűszerekkel, zöldfűszerekkel, magokkal – szendvicskrémnek is tökéletes egyszerű vacsorához, de vendégváró vagy partiétel is lehet mártogatósként.
Karfiolhummusz
Hozzávalók:
Elkészítés: A karfiolt rózsáira szedjük, és sós vízben puhára főzzük. Szűrőkanállal kiemeljük, és hagyjuk langyosra hűlni. (A karfiol másik feléből a karfiolos főzővízzel készíthetünk egy zöldséglevest például…)
A főtt karfiolt keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a mustárt, a tahinit, sózzuk, borsozzuk, majd botmixerrel pépesítjük. Ízlés szerint egy kis citromlével ízesítjük, és kevés olívaolajjal átkeverjük.
Pirított pitakenyérrel vagy pirítóssal, friss kenyérrel tálaljuk ízlés szerint, friss zöldségeket – paradicsomot, paprikát, retket, újhagymát – kínálunk mellé.