Szeretem a zöld spárgát, így ha tehetem, csakis azt vásárolok, mert nem fás, nem kell hámozni, csak az alsó részét kell letörni (lepattintani), más dolgunk nincs is vele, és már készülhet is a finom leves.
Most egy nagyon krémes, intenzív ízű leves készült, aminek az alaplevébe a spárga fás részét is belefőztem, és csak utána dobtam ki, így az íze belefőtt a levesbe. A zsenge spárgafejeket külön főztem meg, így jó roppanósak maradtak, és csak tálalás előtt kerültek a levesbe.
Arra gondoltam, levesbetétnek kukoricadarából készült gombócokat tálalok majd fel, és bizony jó ötletnek bizonyult. Polentát főztem, majd reszelt sajttal és snidlinggel ízesítettem, végül pedig kis gombócokat formálva, szintén közvetlen tálalás előtt került a levesbe, mert nem szerettem volna, ha esetleg szétázik.
Az ízek pedig magukért beszéltek, nagyon-nagyon jó párosításnak bizonyult a leves és a gombóc együtt.
Spárgakrémleves sajtos polentagombóccal
Hozzávalók:
Elkészítés: A spárga fás részét törjük le, de ne dobjuk ki, mert kell az alapléhez. A bimbót vágjuk le, tegyük félre, a szárrészt pedig daraboljuk fel. A vöröshagymát és a krumplit pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra.
A vajat és az olajat hevítsük fel, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és pároljuk üvegesre. Ezután adjuk hozzá a krumplit, a letört részt és a feldarabolt spárgát, majd szórjuk meg a cukorral, az ételízesítővel és egy csipet szerecsendióval, sózzuk, borsozzuk, és forgassuk alaposan össze. Ezután öntsük fel a vízzel, főzzük puhára, majd a fás szárrészt szedjük ki a levesből és dobjuk ki.
A tejfölt keverjük simára a kukoricaliszttel és egy kevés levessel, majd öntsük a levesbe, és botmixerrel pépesítsük vagy turmixoljuk le. Ezután egy szitán szűrjük át, hogy szép selymes legyen, majd tegyük vissza a tűzhelyre, és kevergetve melegítsük forráspontig, de főzni már nem kell.
Közben egy kevés vízbe tegyünk egy csipet sót és cukrot, majd pár perc alatt főzzük roppanósra a félretett spárgafejeket. Ezután szűrjük le, hideg vízzel öblítsük le, majd tegyük bele az elkészült levesbe.
Sajtos polentagombóc
Hozzávalók:
Elkészítés: Egy serpenyőbe öntsük bele a vizet, keverjük hozzá a kukoricadarát, sózzuk, borsozzuk, és állandó keverés mellett főzzük sűrűre. Amikor már kellően besűrűsödött, és elválik az edény falától, vegyük le a tűzről, és hűtsük langyosra.
Amikor már éppen csak langyos, reszeljük hozzá a sajtot, adjuk hozzá az apróra vágott snidlinget, majd keverjük alaposan össze.
Ezután vizes kézzel formázzunk diónyi gombócokat a masszából, és tálalásig tegyük félre, ne tegyük bele a levesbe, mert különben szétázik.
Tálaláskor merjük a levest tányérba, helyezzük bele a polentagombócot, majd úgy kínáljuk.