A japán sajttorta az utóbbi idők egyik legelképesztőbb sikereket bezsebelő desszertje, egyébként nem véletlenül: habkönnyű, légies, lisztmentes, ráadásul nagyon egyszerűen elkészíthető, és garantáltan mindenkit levesz a lábáról.
Jellegzetes amerikai alapanyagból – krémsajt – és egy vitathatatlan francia recept alapján – soufflé, vagyis szuflé – készül ez a pillekönnyű sajttorta, mégis japán. Egy bizonyos Uncle Tetzunak köszönhetjük ezt a remek desszertet, aki 1948-ban született Hakadában, és már zsenge gyerekkorában segédkeznie kellett szülei cukrászdájában. Később ugyan eltávolodott a cukrászattól, és angol irodalmat végzett az egyetemen, nem tudott elszakadni a cukrászattól és az ételek világától.
1985-ben nyitotta meg saját boltját, ahol az általa kikísérletezett japán sajttorta elindult a világsiker felé. Tetzu bácsi jó érzékkel felmérte, hogy a klasszikus sajttorta a japán ízlésnek nincs ínyére: túl tömör és nagyon édes, így elkészítette a kevésbé édes és pillekönnyű változatot.
Az amerikai sajttorta és a francia felfújt erényeit egyesítő japán sajttorta a szigetországban hamar kedvelt desszertté vált, de igazi sikerét a külföldi terjeszkedésnek köszönheti: a pillekönnyű sajttorára specializálódott bolthálózat hamarosan terjeszkedni kezdett először az ázsiai országokban, és 2011-re már több mint 70 boltjuk volt Kínában, Malajziában, Thaiföldön, Ausztráliában és a Fülöp-szigeteken, 2013-ban pedig Kanadában és az Egyesült Államokban is megjelentek. A sikert jól mutatja, hogy Shanghajban órákat kell várakozni a sorbanállóknak a csodatortára, és bevezették azt a korlátozást, hogy fejenként csak két tortát lehet vásárolni…
A japán sajttorta leggyakrabban hófehér, krémsajtból, fehér csokoládéból és tojásból készül, nagyon kellemes, könnyű, a piskótánál puhább és krémes textúrájú finomság. Az alaprecept nagyon jól variálható és fűszerezhető: míg Japánban a matcha teás változat népszerű, addig Ázsián kívül a kávés és étcsokoládés variációk hódítanak, így most mi is egy csokis-kávés változatot hoztunk.
Étcsokis-kávés japán sajttorta
Hozzávalók:
Elkészítés: A tojásokat szétválasztjuk, és a fehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verjük.
A csokoládét apró darabokra tördeljük, és gőz fölött felolvasztjuk, hozzákeverjük az instant kávét és a porcukrot, majd a tűzről levéve simára keverjük először a krémsajttal, majd a tojássárgákkal, a keményítővel és a sütőporral.
3-4 evőkanál tojáshabbal fellazítjuk egy kicsit a csokis krémet, majd a többi tojáshabbal is óvatosan összeforgatjuk.
Egy 20 centis kapcsos tortaforma alját és peremét kibéleljük sütőpapírral, és a masszát beleöntjük.
180 fokos sütőbe tesszük a középső rácsra, alá pedig egy nagy tepsit teszünk, amibe 2 liter vizet öntünk. 180 fokon 15 perig sütjük, majd 160 fokra csökkentve a hőt még 30 percig hagyjuk hűlni. A sütőt elzárjuk, és még 15 percet hagyjuk az elzárt sütőben, csak ezután vesszük ki.
Langyosan vagy teljesen kihűtve, porcukorral meghintve, szeletelve tálaljuk.