Ha gombából önálló ételt főzünk, leggyakrabban a paprikás fűszerezésre esik a választás. Tény és való, hogy a gombapörkölt nagyon nagy kaja, de nem árt néha a változatosság: pikáns, mustáros szafttal összefőzve, néhány zöldséggel színesítve isteni finom gombaragut kapunk.
A gomba fehérjegazdag és kalóriaszegény, minden zöldségesnél beszerezhető, nem hanyagolható az a jó tulajdonsága sem, hogy gyorsan megfő, így gyors fogásokhoz ideális. Még pucolni sem kell, csak megmosni folyó víz alatt, a tönkje megbarnult végét levágni, és már lehet is szeletelni, darabolni.
Az alábbi tejszínes gombaraguba egy kis tavaszi újhagyma és paradicsom is került, a végén pedig magos mustárral elkevert tejszínnel lett behabarva. Nagyon egyszerű, ugyanakkor igazán finom, 20 perc alatt mindennel együtt elkészül. Körete lehet bármilyen tészta, de készíthetünk hozzá nokedlit vagy párolt rizst – mindegyik készre fő, mire a ragunk elkészül.
Pikáns mustáros gombaragu
Hozzávalók:
Elkészítés: A gombák tönkjeinek végét levágjuk, majd a fejeket folyó víz alatt gyorsan megmossuk, negyedekre vágjuk vagy felszeleteljük. Az újhagymát felkarikázzuk, a paradicsomot felkockázzuk.
Egy mélyebb serpenyőben vagy wokban felforrósítjuk az olajat, megfuttatjuk rajta az újhagymát és a gombát, majd hozzáadjuk a paradicsomot és a zúzott fokhagymát is, sózzuk, borsozzuk, meghintjük a kakukkfűvel, meglocsoljuk a borral, és lefedve 10 percig pároljuk.
Közben a tejszínt a kétféle mustárral egy tálkában összekeverjük. A gombát átkeverjük, felöntjük a mustáros tejszínnel, és néhány perc alatt összeforraljuk, míg a szósz egy kicsit besűrűsödik.
Azonnal tálalhatjuk főtt tésztával, párolt rizzsel vagy ízlés szerinti körettel.