A tejföl és az eper igencsak jó párosnak bizonyul, egyszerűen csak vaníliás porcukorral összekeverve is finom nassolnivaló. Egy kicsivel több munkával pedig egy nagyon finom tortát varázsolhatunk belőlük az asztalra!
Csupa krém, könnyű torta, a család biztosan imádni fogja, és bezsebelhetjük érte majd a dicséretet. Két vékony piskótalap közé kerül a tejfölös-tejszínes habkönnyű töltelék, amibe egy kis vanília és citrom is kerül a friss eper mellett.
Egyszerűen összeállítható, majd irány a hűtő, hogy kellően megdermedjen. Pár óra múlva a torta pedig már szépen szeletelhető, de akár előző nap is elkészíthetjük, én pl. így is tettem. Tálalás előtt már csak ízlés szerint fel lehet díszíteni, majd felszeletelni, és már kínálhatjuk is.
Tejfölös epertorta
Hozzávalók egy 26 cm-es tortához:
A piskótához:
Elkészítés: A porcukrot és a vaníliás cukrot tegyük bele a keverőtálba, majd adjuk hozzá az egész tojásokat, és robotgéppel keverjük habosra. Amikor már jó habos, állandó keverés mellett adjuk hozzá a forró vizet, és keverjük tovább még 1-2 percig. Ezután szitáljuk hozzá a lisztet, majd fakanállal keverjük óvatosan össze.
A tortaformát zsírozzuk és lisztezzük ki, majd egyenletesen simítsuk bele a masszát, de ízlés szerint sütőpapírral is kibélelhetjük.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 30-35 percig, tűpróbáig. Én légkeverésnél 150 fokon, 30 percig sütöttem. A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen.
Tejfölös-epres krém
Hozzávalók:
Elkészítés: Az epret mossuk meg, alaposan csepegtessük le, majd vágjuk fel kisebb darabokra, és tegyük félre.
A tejfölhöz adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat, és keverjük simára.
A vizet melegítsük forráspontig, majd vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a porzselatint, és addig keverjük, míg teljesen feloldódik és langyosra hűl. Ezután öntsük a tejfölös keverékhez, és szintén keverjük simára.
A habtejszínt verjük fel félkemény habbá, majd apránként, óvatosan, hogy a hab ne törjön, keverjük hozzá a cukros-tejfölhöz. Ezután adjuk hozzá az apróra vágott epret, majd óvatosan forgassuk, keverjük össze.
Összeállítás
A teljesen kihűlt piskótát vágjuk félbe, majd az alsó lapot tegyük vissza az előzőleg sütőpapírral kibélelt tortaformába. Ezután az epres krémet egyenletesen kanalazzuk a tortaformában lévő tésztára, majd helyezzük rá a másik tésztalapot, és tenyérrel kicsit nyomkodjuk le. Tegyük be a hűtőbe pár órára (vagy egész éjszakára), hogy a krém kellően megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek.
Tálalás előtt vegyük ki a tortát a hűtőből, majd ízlés szerint szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.