Írd be, mit keresel:

Bouillabaisse, a mediterrán halleves

Provence egyik leghíresebb fogása ez a halleves, ami nekünk különlegességnek számít, pedig valójában egy nagyon egyszerű fogás, amit a halászok készítettek maguknak, általában közvetlenül a halászat után, kint a parton.

Cookta - 2017.06.05.
Bouillabaisse, a mediterrán halleves

A napi zsákmányt a partra érve átválogatták és csoportosították, a kisebb halakból, a többnyire eladhatatlan vagy épp kevéske példányokból pedig egy gyors levest főztek. A sokféle hal és a mindenféle tengeri gyümölcsök együttese pedig egy nagyon tartalmas, sűrű levest adott, amit apránként átvettek a franciák az egész déli vidéken, és szépen finomodott, ízesedett a mediterrán halleves, a bouillabaisse (ejtsd: bujjabessz).

Rengeteg változata létezik, a lényege, hogy többféle hal kerüljön bele, egy igazi bouillabaisse-ben a helyiek szerint legalább négyféle halnak, ráknak és kagylónak is kell főnie. Ez nálunk nyilván nem olyan egyszerűen kivitelezhető, mint a mediterrán tengerparton, de akár egyféle hallal és tengeri mixszel készítve is érdemes kipróbálni különleges ízvilága miatt, amit a zöldfűszerek és a fokhagyma mellett egy csipet sáfránynak és reszelt narancshéjnak köszönhet.

Nagyon izgalmas és különleges fogás, raguként is fogyasztható sűrű leves, amit a helyiek pirítósra merve tálalnak. Akinek pedig lehetősége van helyben megkóstolni, el ne mulassza az alkalmat!

Bouillabaisse egyszerűen

Hozzávalók:

  • 30 dkg tengerihal-filé
  • 30 dkg tenger gyümölcsei
  • 1 fej hagyma
  • 1/2 szál póréhagyma
  • 3 paradicsom
  • 1-2 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • reszelt narancshéj
  • csipetnyi sáfrány vagy sáfrányos szeklice
  • 1 teáskanál szárított kakukkfű
  • 2 babérlevél
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 dl fehérbor
  • 2-3 evőkanál olívaolaj
  • só, bors

Elkészítés: Megtisztítjuk és apróra vágjuk a hagymát, a póréhagymát és a fokhagymát, kevés olívaolajon megfuttatjuk, majd hozzáadjuk a felkockázott paradicsomot. Kevergetve addig pároljuk, míg a paradicsom összeesik, ekkor hozzáadjuk a bort, hozzáreszeljük 1 narancs héját, beledobjuk a babért, a kakukkfüvet és a sáfrányt vagy sáfrányos szeklicét, felöntjük 1,5 liter vízzel, sózzuk, borsozzuk.

Közben a halfiléket csíkokra vágjuk, és ha forr a fűszeres lé, hozzáadjuk a tengeri gyümölcsökkel és a finomra vágott petrezselyemmel együtt, és a tüzet mérsékelve 15-20 perc alatt készre főzzük.

Pirítóssal tálaljuk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.