Légiesen könnyű, selymes és szétolvad a szájban, ilyen a tökéletes tejszínhab, amit sokan leváltanak mostanság mindenféle növényi alapú cukrászhabra, mondván, hogy a tejszín nem verődik fel, összeesik, és inkább biztosra mennek az adalékanyagokkal felturbózott növényi habpótlókkal. Segítünk inkább, hogy sikerüljön az igazi tejszínhab!
Valójában nagyon egyszerű dolog a tejszínhab készítése, de néhány dologra valóban érdemes odafigyelni. A legfontosabb persze maga a tejszín, amiből sokféle kapható, és habhoz csakis a zsíros, legalább 30-35%-os a megfelelő. A gyártók persze szeretik kispórolni, így érdemes még egy kis extra mascarponét is hozzáadni a tejszínhez, 2 dl tejszínhez 1 evőkanál mascarponét érdemes számolni, így biztosan jó keményre fel tudjuk verni, és tartósabb is lesz a hab – ezzel akár tortát is bevonhatunk – habfixáló nélkül!
Fontos az is, hogy jól be legyen hűtve a tejszín, és lehetőség szerint a tál és a habverő is. Nyugodtan betehetjük a habverőfejeket a fagyasztóba 30 percre, a tejszínt pedig csak közvetlenül a felverés előtt vegyük ki a hűtőből, ahol legalább 3-4 órát hűlt előtte. Ha van hely a hűtőben, a tálat is érdemes betenni 1 órára, hogy kellően hideg legyen.
Ami a habverés technikáját illeti: a jól lehűlt tejszínt és a mascarponét egy hideg keverőtálba tesszük, és a fagyos habverőkkel közepes fokozaton kezdjük el verni, így nem fröcsköl, de elkezdi felvenni a levegőt. Amikor a térfogata növekedni kezd, és habos állagot kap, akkor fokozhatjuk a fordulatot, és időnként ellenőrizzük a keménységét. Csak a legvégén adjuk hozzá a porcukrot és esetleg egy kis vaníliát – és figyeljünk nagyon, nehogy túlverjük, mert a tojáshabbal ellentétben a tejszínt bizony könnyű túlhabosítani, és akkor pillanatok alatt vaj lesz belőle.
A legjobb, ha azonnal felhasználjuk, akár tortába töltjük, akár fagylalttal tálaljuk, pohárkrémbe rétegezzük vagy valamilyen ínycsiklandó krémbe keverjük, netán jegeskávéra kanalazzuk – de beleforgathatunk friss, aprított vagy turmixolt gyümölcsöt is, kakaóport vagy őrölt fahéjat, máris kész egy gyors, könnyű, habos desszert.