Rém egyszerű és nagyon finom, igazi nyári szendvicskrém Dél-Franciaországból - ez a tapenade, a provence-i olajbogyós kence, ami lehet zöld és fekete, az olívabogyótól függően, sokféle fűszerrel ízesíthető, és a legegyszerűbb nyári vendágváró, ami otthon is könnyedén elkészíthető.
Szerencsére ma már itthon is szinte bárhol kapható olajbogyó, amiből kis fűszerezéssel és egy késes robotgéppel pár perc alatt elkészíthető a provence-i specialitás, a tapenade (ejtsd: tápönád). Sima vacsorához is szuper pirítósra kenve, friss zöldségekkel vagy salátával kísérve, de villantós előétel is lehet kerti partin kiflikarikákra vagy szeletelt bagettre kenve. Gyors tésztaszószt is varázsolhatunk belőle egy kis tejszínnel elkeverve, de egy szelet csirkemellet is megkenhetünk vele, majd feltekerve és megsütve máris kész a mediterrán, különlegesebb, mégis egyszerű fogás.
Magozott olívabogyó a lényege, ez ízlés szerint lehet zöld, fekete és lila is, amit némi fűszerrel összemixelünk, ízlés szerint egy kis szardellafilével gazdagítva még tökéletesebb lesz, de vegán változatban, hal nélkül is remek, ha kellően krémesre van pépesítve. Nagyon kiadós, kevés is elég belőle, mivel intenzív az íze, de hűtőben, kis csavaros üvegbe téve, vékony olajréteg alatt hetekig is eltartható.
Tapenade – provence-i olajbogyókrém
Hozzávalók:
Elkészítés: A magozott olajbogyókat egy késes robotgép táljába tesszük, hozzáadjuk a kapribogyót, a meghámozott fokhagymát, a szardellafiléket és a kakukkfüvet, ízlés szerint borsot őrölünk hozzá. Sózni nem kell, mert az olíva, a szardella és a kapri is sós! Az alapanyagokat elkezdjük összedolgoztatni, és apránként adagoljuk hozzá az olajat, csak annyit, hogy kenhetővé összeálljon. Készíthetjük egészen krémesre vagy darabosabbra is, ahogy szeretjük.
Az olajbogyós krémet kisebb befőttesüvegbe tesszük, hűtőben tároljuk.