Filléres finomság, egyszerű, gyorsan elkészül, és bármikor előkapható a hűtőből. Tulajdonképpen egy zselésített limonádé, ami így hűsítő desszertként kanalazható.
Szeretjük a gyors és sütés nélkül készülő finomságokat, főleg a nyári forróságban, amikor az embernek semmi kedve bekapcsolni a sütőt, hogy még az is melegítsen. Ez a kis nyalánkság ráadásul még mentes változatban is készítető, ha a cukor helyett más édesítőt használunk, és egyszerűsége ellenére elég jól variálható is.
Aki szereti, tehet bele pédául friss mentát apróra vágva, ettől még frissebb, hűsebb hatású lesz, de menta helyett bazsalikommal vagy citromfűvel is nagyon finom – akárcsak a limonádé. Felnőtteknek egy kerti partira készíthetjük egy kis fehér rumot hozzáadva, és nyugodtan átkeresztelhetjük mojito zselére – garantált sikere lesz!
Citromzselé
Hozzávalók:
Elkészítés: A citromokat alaposan megmossuk, az egyik héját lereszeljük, majd félbevágjuk, néhány vékony szeletet levágunk és félreteszünk a díszítéshez, majd a levüket kifacsarjuk.
A zselatinlapokat hídeg vízbe áztatjuk.
Egy kis lábasban 1 dl vizetteszünk, hozzáadjuk a cukrot, és kevergetve addig melegítjük, amíg a cukor teljesen felolvad. Hozzáöntjük a citromlevet, 5 dl vizet, hozzáadjuk a reszelt citromhéjat is, forrpontig melegítjük, majd a tűzről levéve beletesszük a kinyomkodott zselatinlapokat, és addig keverjük, amíg teljesen feloldódnak.
A citromos keveréket sűrűszűrőn át 4 pohárba elosztjuk, hagyjuk hűlni, majd betesszük a hűtőbe, hogy megdermedjen. Amikor már majdnem megdermedt, a tetejére rakosgatjuk a vékony citromszeleteket, majd tálalásig a hűtőben pihentetjük.