Írd be, mit keresel:

Burgonyás palacsinta, avagy óriás tócsni liszt nélkül

Az egyszerű, de nagyszerű, gyors és olcsó klasszikusok egyik remek darabja a burgonyás palacsinta, ami kicsit vastagabb és tartalmasabb a klasszikus vékony változatnál, viszont lisztmentes, így gluténérzékenyeknek is ideális lehet.

Cookta - 2017.06.16.
Burgonyás palacsinta, avagy óriás tócsni liszt nélkül

Ez a krumplis palacsinta átmenet a tócsni és a palacsinta között, hiszen nyers reszelt burgonyával készül, és nagy előnye, hogy nem kell olajban sütni, elég alá egy kis vaj (vagy akár libazsír). Pillanatok alatt összeállítható, igaz, a reszelt krumplinak kell egy kis idő, míg egy kis só hatására kiengedi a felesleges levet, de ez pont elég, hogy elkészítsünk hozzá egy salátát és fűszeres tejfölt, vagy felmelegítsük a maradék lecsót, ragut, akár pörköltet, gombapaprikást, mert mindnek tökéletes kísérője.

Süthetünk belőle kisebb vagy nagyobb lepényeket is ügyességünk szerint, kezdők inkább tenyérnyi kis palacsintákkal próbálkozzanak az átfordítás miatt, de megfordítható úgy is, hogy egy tányérra csúsztatjuk, majd egy gyors mozdulattal a serpenyőbe visszaborítjuk. 

A tésztaalap is fűszerezhető, ha nem köretként, hanem főszereplőnek készítjük. Jól illik hozzá bármilyen zöldfűszer, de akár zúzott fokhagymát is tehetünk bele, esetleg más reszelt zöldséggel is gazdagíthatjuk.

Burgonyás palacsinta

Hozzávalók:

  • 25 dkg burgonya
  • 2 tojás
  • 6 dl tej
  • 2 csapott evőkanál étkezési keményítő
  • 2 dkg vaj
  • só, bors

Elkészítés: A krumplikat meghámozzuk, és a kisebbik sajtreszelelőn lereszeljük, megsózzuk, és 10 percet állni hagyjuk, hogy levet eresszen. 

Közben a tojást a tejjel és a keményítővel habverővel simára keverjük, sózzuk, borsozzuk, majd hozzáadjuk az alaposan kinyomkodott krumplit, elkeverjük.

A vajat felolvasztjuk, egy serpenyőt felforrósítunk, kikenjük vajjal, merőkanállal a serpenyőbe rakunk a tésztából, és erős lángon sütjük 3-4 percig, majd lapáttal alányúlva megfordítjuk, és még 2-3 percig sütjük. A maradék tésztával így járunk el. Ebből az adagból 2 darab nagyobb palacsinta lesz.

Ízlés szerint zöldséges vagy húsos raguval, lecsóval, de akár salátával és fűszeres tejföllel is tálalhatjuk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.