Az év fordulópontja, a legrövidebb éjszaka és a leghosszabb nappal az európai kultúrkörben mindenhol ünnepnek számít, mesés történetek, varázslások kapcsolódnak hozzá, de sehol sem olyan örömünnep, mint Svédországban, ahol három napos bulival ünneplik a nyarat.
Nem is meglepő, hogy abban az országban, ahol számunkra felfoghatatlanul hosszú és sötét a tél, ott a leghosszabb napot hagyományosan és nagyon komolyan megünneplik. A midsommar – vagyis a Szentivánéj – a svédek második legnagyobb ünnepe, természetesen a karácsony után, ami hatalmas örömködés, leginkább egy hatalmas családi-baráti közös piknik. "Májusfát" állítanak, a lányok mezei virágokból fonnak koszorút, közösen táncolnak és énekelnek, és ez a boldogság három napig tart.
A midsommar alkalmából esznek először – legalábbis hagyományosan – újkrumplit, amit kapros vízben főznek meg vagy kapros salátának készítik el, amihez szinte kötelező a pácolt hering. A jómódú svédeknél ez elég puritán ünnepi ételnek tűnhet, mégis elmaradhatatlan ez az alapétel az amúgy meglehetősen gazdag svédasztalról. Ennek oka, hogy évszázadokon át a főtt krumpli és a sós hering mentette meg a svédeket az éhínségtől, ezért a mai napig nagy becsben tartják ezt a két ételt.
Természetesen ma már ezt a két alapanyagot is szívesen variálják, felhasználásukkal ínyencebb fogások is készülnek, sőt adott esetben a midsommar harmadik kedvence, az eper is belekerülhet. A vegán életmódot követő svéd blogger, Jenny Mustard például egy olyan egytálételnek is beillő, friss és gazdag salátát kerekített az újkrumplíból erre a jeles ünnepre, amiben padlizsán és csicseriborsó is van, valamint az elmaradhatatlan kapor fűszerezi. Friss, könnyű, tartalmas – érdemes ellesni és kipróbálni, nem mellesleg a blogger videója is nagyon látványos, ami a cikkünk végén megtekinthető.
Szentivánéji svéd újkrumplis saláta (vegán változatban)
Hozzávalók:
Elkészítés: A padlizsánt megmossuk, felszeleteljük, majd felkockázzuk, és erősen sós vízben 2 perc alatt leforrázzuk, majd leszűrjük.
A (szója)joghurtot, a dijoni mustárral, ízlés szerint sóval és borssal, valamint kevés citromlével kikeverjük. Az újhagymát és a kaprot apróra vágjuk, és ezt is a joghurtos öntetbe keverjük, megkóstoljuk, szükség szerint még ízesíthetjük.
A főtt újkrumplit felkockázzuk vagy felkarikázzuk, salátástálba tesszük, hozzáadjuk az öntetet, a csicseriborsó és a padlizsánt, összeforgatjuk, ha nem elég szaftos, adhatunk még hozzá egy kevés joghurtot.
Spenótágyra halmozzuk, ízlés szerint aprított újhagymával és kaporral, esetleg eperrel díszítjük.