A sült krumpli kikerülhetetlen étel, akár a hasábburgira, akár a tepsiben sült variációkra gondolunk, a serpenyős sült krumpli viszont önálló főételnek is ideális, ha gyorsan és olcsón kell valamit összedobni. Alaprecept és variációs ötletek!
Mindenkivel előfordulhat, hogy válsághelyzet adódik: kiürül a frigó, netán a pénztárca is, és frappánsan, kevésből kell megoldani a főzést. Ilyenkor ideális a sült krumpli, ami egy kis fűszerrel megsütve, ezzel-azzal feldobva nemcsak köret lehet, hanem egytálételnek is tökéletes.
Sokakban él a tévképzet, hogy a krumpli nem egészséges, de ezt ma már a tudomány cáfolja. Nem ismeretes például, hogy a burgonya étrendünk fő C-vitamin-forrása, az ajánlott napi bevitel csaknem felét biztosítja egy 100 grammos adag. Ezenkívül kiváló forrása a B-vitaminok teljes skálájának, amelyek együttesen hatnak a szervezetünkben az egészséges idegrendszer, emésztés és anyagcsere érdekében. Sok káliumot, vasat és magnéziumot tartalmaz, könnyen emészthető, ha nem bő zsiradékban sütjük, és gluténmentes étrendben is fogyasztható.
A krumpli kis olajon vagy vajon sütve-párolva önmagában is nagyon finom, köretnek például, de egy kis fokhagymával, hagymával, némi zöldfűszerrel gazdagítva pedig, kovászos uborkával vagy egy kis zöldsalátával főétel is lehet. A krumpli mellett süthetünk pár szem gombát, egy kis cukkinit, répát, bármilyen zöldséget, ami akad otthon éppen, de húsevők egy kis bacont vagy kolbászt, virslit is adhatnak hozzá a sütés vége felé, vagy a már készre, puhára sült krumpira akár 1-2 tojást is ráüthetünk.
A sütős és olajban sült krumplival szemben nagy előnye, hogy nemcsak frissen finom, hanem újramelegítve, de akár hidegen is, ha zöldségekkel csináljuk, így akár nagyobb adagban is készíthetjük, például az alábbi recept alapján.
Serpenyős sült krumpli színesen
Hozzávalók:
Elkészítés: A krumplit meghámozzuk – ha vékony a héja, akkor nem is szükséges, csak alaposan mosni -, és nem túl vékony, félcentis szeletekre vágjuk. Egy serpenyőben olajat forrósítunk, a krumplit rádobjuk, és lefedjük, saját levében-gőzében hagyjuk párolódni-sülni 5 percet.
Közben a lilahagymát, a paprikát és a fokhagymát megtisztítjuk, vékonyan felcsíkozzuk, a paradicsomot cikkekre vágjuk. A krumplit megrázogatjuk, a zöldségeket hozzáöntjük, csak most sózzuk és borsozzuk, egy lapáttal óvatosan átforgatjuk, majd lefedve még 10 percet sütjük-pároljuk.
Hozzáadjuk az olajbogyót, ellenőrizzük, hogy puha-e a krumpli, ha igen, akkor készen is vagyunk, de ízlés szerint akár le is piríthatjuk. Salátával vagy savanyúval tálaljuk.