A különféle nyári piték szezonális gyümölcsökkel töltve egyszerűen verhetetlenek. Az omlós vajas tészta és a szaftosra sült bőséges gyümölcs tökéletes harmóniát alkot. Míg tart a szezon, érdemes cseresznyével is kipróbálni, mert mennyei!
A klasszikus linzertészta rengeteg sütemény alapja lehet, készülhet belőle aprósütemény, isler, linzerkarika, de különféle nyitott vagy csukott, illetve rácsos piték és pitetortákhoz is ez az ideális alaptészta. A vajtól omlós és illatos, és a gyümölcsökkel nagyon jól párost alkot, de érdemes betartani az alapszabályokat: vagyis az arányokat, illetve törekedni kell arra, hogy minél gyorsabban összedolgozzuk a tésztát, és a kezünk melege ne olvassza meg túlságosan a vajat. Ehhez jó trükk, ha a hideg vajat egy nagyobb lyukú reszelőn lereszeljük, így könnyebben és gyorsabban össze tudjuk dolgozni a tésztát.
Fontos az is, hogy a lédús gyümölcs – esetünkben a cseresznye – ne áztassa el a tésztát. Ehhez két kis praktika is bevethető, együttesen pedig tökéletes eredményt kapunk: a kimagozott cseresznyét csak a betöltéskor cukrozzuk, illetve forgassuk össze egy kis étkezési keményítővel, mert ez felszívja a levet, illetve az alsó tésztalapot szórjuk meg valamilyen nedvszívó tulajdonsággal bíró morzsával. Ez lehet édes kekszmorzsa, darált dió, vagy mint esetünkben – őrölt mandula.
Omlós cseresznyés pitetorta
Hozzávalók:
Az omlós tésztához:
A töltelékhez:
Elkészítés: A tésztához a lisztet egy keverőtálba szitáljuk, belekeverjük a porcukrot és a csipet sót. Hozzáreszeljük a hideg vajat, és ujjbeggyel morzsásra dolgozzuk. Kanalanként hozzáadjuk a vizet, és gyors mozdulatokkal sima tésztává gyúrjuk. Megfelezzük, és fóliába csomagolva 1 órát a hűtőben pihentetjük.
Közben megmossuk és kimagozzuk a cseresznyét, szűrőbe tesszük.
A pihentetett tésztákat a hűtőből kivesszük, és sütőpapíron mindkettőt vékony körré nyújtjuk. Az egyiket egy kerek pitetálba vagy kapcsos tortaformába emeljük a sütőpapírral együtt, elegyengetjük, jó, ha van egy kis pereme is. Egyenletesen meghintjük a mandulával.
A cseresznyét összeforgatjuk az étkezési keményítővel, a cukorral és a vaníliás cukorral, majd a mandulával meghintett tésztára szórjuk. A másik tésztalapot a tetejére borítjuk, óvatosan lehúzzuk a sütőpapírt, és a tésztát a széleken lenyomkodjuk.
A pitetorta tetejét felvert tojással lekenjük, és 180 fokos sütőbe toljuk. Légkeverés mellett 30–35 perc alatt szép aranybarnára sütjük.
A sütőből kivéve hűlni hagyjuk, majd langyosra hűlve vagy hidegen szeletelve tálaljuk. Mennyei magában is, de még finomabb egy kis vaníliafagyival!