A mostanság olyan népszerű és egészséges energiagolyók eredetét az arab konyhában kell keresnünk: a datolyával édesített, mennyei arab csók csábítóan finom, egészséges energialöket, ráadásul nagyon egyszerűen elkészíthető.
Habcsók, kókuszcsók, asszonycsók – az apró, édes és tökéletes desszertek sokszor kapják a csók elnevezést, ami nem is véletlen, hiszen egy puszi – és puszedli –, egy forró ölelés, egy meghitt csók sokszor többet ad és sokkal kifejezőbb bármi másnál. Ugyanígy egy falatka finomság is lehet nagyon értékes, magába sűríthet sok tudást, ízt, gyönyörűséget – és még egészséget is.
Pont ilyen az arab csók, ami egy datolyaalapú desszert, amiben a nagyon édes, krémes gyümölcs darált csonthéjasokkal és fűszerekkel találkozik. Csupán egy hatékony késes robotgépre van szükségünk, hogy az álomfinom és csupa egészség édes desszertgolyót elkészítsük, amivel sportolás előtt vagy után, délutáni elpilledés esetén meglephetjük magunkat, de akár szaladós reggeleken néhány golyóbis is kellő energiát ad a napkezdéshez.
Az arab csók változatosan fűszerezhető, gyakran ízesíti a számunkra különleges rózsavíz vagy narancsvirágvíz, illetve kardamom, de ízlés szerint egyszerűen fahéjjal, kakaóporral vagy vaníliával is illatosíthatjuk. A nyers és vegán finomságnak a hempergetésnél is megadhatjuk a karakterét: megforgathatjuk a golyókat darált dióban, mandulában, szezámmagban vagy kókuszreszelékben, sima kakaóporban vagy akár mákban, chiamagban is.
Arab csók
Hozzávalók:
Elkészítés: Ha a datolya nem kellően puha, akkor fél órára forró vízbe áztatjuk, majd leszűrjük, kimagozzuk, és a mandulával, a kakaóporral, a narancs levével és reszelt héjával, valamint a gyömbérrel késes robotgépbe tesszük. Alaposan összemixeljük, míg homogén masszát kapunk.
A pisztáciát éles késsel apróra vágjuk, majd a datolyás masszából golyókat formázunk, és meghempergetjük a pisztáciában. Hűtőben tárolva sokáig eláll.