A vegán és vegetáriánus étrend követőinek nincs könnyű dolguk, ha valamilyen füstölt ízt szeretnének belecsempészni egy-egy fogásba, pedig az nagyon jól meg tudja bolondítani az ételt... Hány recept kezdődik füstöltszalonna- vagy baconpirítással – de mostantól a húsmentes étrendűeknek sem kell lemondaniuk erről az ízről. A füstölt tofunak köszönhetően!
A tofu a keleti konyha kedvelt vegán alapanyaga, szójababból készül, pontosabban szójatejből, annak megaltatásával, levének kipréselésével, sajtkészítési eljárással. Nagyon magas a fehérjetartalma, így a vegetáriánus és főleg vegán étrendben fontos szerepet kap. Sokan idegenkednek tőle, mert elterjedt, hogy a szója génmódosított, ami gyakran igaz is, de Magyarországon törvény rendelkezik a genetikailag módosított élőlényektől mentes hazai mezőgazdaságról, ráadásul a termékeken jelölni kell, hogy tartalmaznak-e genetikailag módosított összetevőt – tehát mindig érdemes átböngészni a tofu csomagolását.
Ami a füstölt tofut illeti, ott még a füstölésre is gyanakodhatunk, hiszen a klasszikus füstölés helyett egyre elterjedtebb sonkáknál és kolbászoknál is a nem annyira természetes füstpácok alkalmazása. A jó hír viszont az, hogy az egészségesebb táplálkozást támogató és nálunk is népszerű német „négybetűs” szupermarketekben bükkfán füstölt, GMO-mentes tofu kapható, ami ráadásul még tartósítószert sem tartalmaz, mindezt pedig elég jó áron.
Így ha vegán vagy vega étrend követőjeként egy kis füstös ízre vágyunk a lecsóba, a bablevesbe vagy akár egy egyszerű zöldséges fogásba, nincs gond, jöhet a füstölt tofu!
Vegán zöldségtál füstölt tofuval
Hozzávalók:
Elkészítés: Az újkrumplit alaposan megmossuk, felkarikázzuk. A cukkini végeit levágjuk, hosszában négybe, majd szeletekre vágjuk. Az újhagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, felaprítjuk.
Egy serpenyőben az olajat felforrósítjuk, a krumplit rádobjuk, átforgatjuk, és fedő alatt 5 percig sütjük-pároljuk. Hozzáadjuk a cukkinit, a zöldbabot, a fokhagymát és az újhagymát, sózzuk, borsozzuk, átforgatjuk, majd 1 dl vizet vagy alaplevet aláöntve lefedve még 5 percig pároljuk.
Közben a füstölt tofut felkockázzuk, a zöldségekhez adjuk, óvatosan összeforgatjuk, és a tüzet elzárva, az edényt lefedve 5 percig pihentetjük, hogy a zöldségek átvegyék a gőzben a füstös ízt.
Melegen vagy langyosan is tálalhatjuk, alakbarát, kiadós, egészséges és egyszerű, nagyon zöld nyári fogás!