Írd be, mit keresel:

Füstös finomság vegán változatban – tofuval

A vegán és vegetáriánus étrend követőinek nincs könnyű dolguk, ha valamilyen füstölt ízt szeretnének belecsempészni egy-egy fogásba, pedig az nagyon jól meg tudja bolondítani az ételt... Hány recept kezdődik füstöltszalonna- vagy baconpirítással – de mostantól a húsmentes étrendűeknek sem kell lemondaniuk erről az ízről. A füstölt tofunak köszönhetően!

Cookta - 2017.07.05.
Füstös finomság vegán változatban – tofuval

A tofu a keleti konyha kedvelt vegán alapanyaga, szójababból készül, pontosabban szójatejből, annak megaltatásával, levének kipréselésével, sajtkészítési eljárással. Nagyon magas a fehérjetartalma, így a vegetáriánus és főleg vegán étrendben fontos szerepet kap. Sokan idegenkednek tőle, mert elterjedt, hogy a szója génmódosított, ami gyakran igaz is, de Magyarországon törvény rendelkezik a genetikailag módosított élőlényektől mentes hazai mezőgazdaságról, ráadásul a termékeken jelölni kell, hogy tartalmaznak-e genetikailag módosított összetevőt – tehát mindig érdemes átböngészni a tofu csomagolását.

Ami a füstölt tofut illeti, ott még a füstölésre is gyanakodhatunk, hiszen a klasszikus füstölés helyett egyre elterjedtebb sonkáknál és kolbászoknál is a nem annyira természetes füstpácok alkalmazása. A jó hír viszont az, hogy az egészségesebb táplálkozást támogató és nálunk is népszerű német „négybetűs” szupermarketekben bükkfán füstölt, GMO-mentes tofu kapható, ami ráadásul még tartósítószert sem tartalmaz, mindezt pedig elég jó áron. 

Így ha vegán vagy vega étrend követőjeként egy kis füstös ízre vágyunk a lecsóba, a bablevesbe vagy akár egy egyszerű zöldséges fogásba, nincs gond, jöhet a füstölt tofu!

Vegán zöldségtál füstölt tofuval

Hozzávalók:

  • 5-6 szem újkrumpli
  • 2 szál újhagyma
  • 1 zsenge cukkini
  • 2 marék zöldbab (fagyasztott is lehet)
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 18 dkg (1 csomag) füstölt tofu
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • só, bors

Elkészítés: Az újkrumplit alaposan megmossuk, felkarikázzuk. A cukkini végeit levágjuk, hosszában négybe, majd szeletekre vágjuk. Az újhagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, felaprítjuk.

Egy serpenyőben az olajat felforrósítjuk, a krumplit rádobjuk, átforgatjuk, és fedő alatt 5 percig sütjük-pároljuk. Hozzáadjuk a cukkinit, a zöldbabot, a fokhagymát és az újhagymát, sózzuk, borsozzuk, átforgatjuk, majd 1 dl vizet vagy alaplevet aláöntve lefedve még 5 percig pároljuk.

Közben a füstölt tofut felkockázzuk, a zöldségekhez adjuk, óvatosan összeforgatjuk, és a tüzet elzárva, az edényt lefedve 5 percig pihentetjük, hogy a zöldségek átvegyék a gőzben a füstös ízt.

Melegen vagy langyosan is tálalhatjuk, alakbarát, kiadós, egészséges és egyszerű, nagyon zöld nyári fogás!

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.