Míg nálunk a barackos gombóc – a szilváshoz hasonlóan – krumplis tésztával készül, addig az osztrákok pillekönnyű, remegős túrógombócba rejtik az illatos és szaftos sárgabarackot. Nem lehet nem szeretni!
A különféle gombócoknak nagy hagyománya van a volt Monarchia régióiban, és mindenhol egy kicsit másképp készítik a különféle Knödel – és knédli – változatokat. A sós és édes változatoknak se szeri, se száma, de nyáron Ausztriában mindent visz a Marillenknödel, vagyis a sárgabarackkal töltött gombóc. A tésztája túróval készül, sokkal könnyebb, rezgősebb még a mi túrógombócunknál is, mivel ez gyümölccsel van töltve, ami belülről lágyabbá, szaftosabbá teszi.
Nagyon finom, és egyáltalán nem macerás finomság, a szaftos, lédús, aromás sárgabarackkal pedig jobb nem is történhet, mint hogy gombócba rejtjük. Friss és könnyű, egy laza levessel tökéletes nyári ebéd.
Barackos gombóc – osztrák változat túrósan
Hozzávalók:
Valamint:
Elkészítés: A tésztához a lágy vajat és a tojást jó habosra keverjük, hozzáadjuk a túrót, a csipet sót és a vaníliás cukrot, simára keverjük, majd a lisztet és a búzadarát is beledolgozzuk, és letakarva a hűtőbe tesszük 30 percre.
A barackokat kimagozzuk, a magok helyére 1-1 teáskanál vaníliás cukrot teszünk.
A pihentetett tésztából maréknyi darabokat tépünk, a tenyerünkben kilapogatjuk, ráhelyezünk egy barackot, a tésztát ráhajtogatjuk, és a tenyerünkben gombóccá formázzuk.
Egy fazékban vizet forralunk, picit sózzuk, ha forr, óvatosan beleengedjük a gombócokat, de egyszerre nem sokat, hogy kényelmesen elférjenek. 8-10 percig főzzük, majd szűrőkanállal kiemeljük és lecsöpögtetjük a gombócokat.
A pirított morzsához egy serpenyőben a vajat felolvasztjuk, majd folyamatos kevergetés mellett megpirítjuk benne a zsemlemorzsát, a végén 2 evőkanál vaníliás cukrot adunk hozzá.
A gombócokat a fahéjas pirított morzsával meghintve tálaljuk.