A nyárban az egyik legjobb dolog a kerti parti, a sok színes fogással, hűsítő limonádékkal, a baráti beszélgetés a zöldben, mégcsak grillezni sem feltétlenül kell, sokszor elég az is, hogy csak együtt vagyunk. Viszont vendégváró falatok igenis kellenek!
Nálunk kevésbé ismeretes műfaj az apéro, aperitif vagy aperitivo, a vacsora előtti közös koccintás néhány falatnyi finomsággal, pedig nagyon kellemes, ellazulós, beszélgetős foglalatosság. Egy kis kellemes együttlét, ami folytatódhat akár közös vacsorával is, de lehet egy rövidebb találka is otthon vagy egy étterem teraszán. Pár korty – és nem feltétlenül alkohol – és néhány színes snack, hogy elengedjük a napot, a munkát, és ráhangolódjunk az estére, a pihenésre, a közös együttlétre.
Ezek a könnyű kis harapnivalók tényleg falatnyiak, nem nehezek, és a lényegük, hogy étvágygerjesztőek legyenek, felcsigázzák az ízlelőbimbókat, előkészítsék a közelgő vacsorát, egy kis különlegességet csempésszenek a tányérra – kicsit túllépve a csipszen és a sózott mogyorón… Nem feltétlenül bonyolult dolgokra, inkább kreatív, ötletes falatkákra, érdekes ízpárokra érdemes gondolni, amelyeket elnassolhatunk a közelgő vacsora előtt, de nem töltenek el.
Három villámgyors és finom, könnyű és egészséges vendégvárót hoztunk, amelyek koccintás mellé, de akár előételnek is tökéletesek lehetnek, sőt a nyári melegben akár egész nap elnassolhatjuk őket, ha nincs kedvünk főzni…
Feta-görögdinnye
A paradicsom-mozzarella páros mintájáta készíthetünk görögdinnye-feta falatkákat. A mézédes és a karakteresen sós elképesztően finom együtt, nagyon mutatós nyársra vagy fogpiszkálóra húzva, jól behűtve, egy kis frissen őrölt borssal vagy mentával meghintve…
Nektarin-sonka-mozzarella
A vékonyra szelt sonka nemcsak a sárgadinnyével, de a lédús, aromás őszibarackkal, nektarinnal is remekül harmonizál, egy golyóbis mini mozzarellával koronázva pedig csinos és komplett falatkává avanzsál.
Uborkatekercs
A zöldséghámozóval vékonyra szelt és kicsit besózott uborkából könnyedén készíthetünk frissítő kis töltött tekercseket. A legegyszerűbb, ha kapros vagy snidlinges túróval vagy ricottával töltjük, de kerülhet bele tonhalkrém vagy húspástétom is, de akár fűszeres krémsajt, tojássaláta is, bármilyen szendvicskrém.